Benjamin tenHolte nadert top drie bij De Cirkel

2 december 2010 om 00:00 Sport

EDE - Carel de Vries vond in de dertiende speelronde wederom zijn Waterloo tegen Jan Pijkeren. Net als in de derde ronde wist Jan Pijkeren in het eindspel toe te slaan. Omdat ook Martijn Bakker van Peter van der Wijngaart wist te winnen handhaafden beide spelers zich ruimschoots aan kop. Het onderlinge verschil (3.50) is verwaarloosbaar.

Benjamin ten Holte, die de tot nu ongeslagen Thomas Slijper versloeg, ligt op de loer. tenHolte klom naar de vierde plaats. De routiniers Carel de Vries en Tom Pronk maken de top vijf vol.Een andere jongeling die de aandacht vraagt is Rutger Degenhart. Hij versloeg verrassend maar met sterk spel Harold Boom. ,,Rutger was me te slim af. Ik onderschatte zijn aanval misschien iets teveel", oordeelde Boom sportief. Degenhart staat nu op de dertiende plaats. De top tien is in zicht.

Die voert Martijn Bakker aan. De Franse verdediging kwam op het bord. Peter van der Wijngaart koos niet voor de gebruikelijke ruil van loper tegen het paard op c3. Hij week uit naar a5 waardoor Bakker snel de zwarte stelling onder druk kon zetten. Hoewel Van der Wijngaart via slinkse manoeuvres de aanval probeerde te pareren, groeiden de problemen hem boven het hoofd. Bakker gaf de winst niet meer weg.

Kans

Dat deed ook Benjamin tenHolte niet. Tegen Thomas Slijper bracht hij 'de draak', een variant van het siciliaans op het bord. Slijper opende de stelling door te snel met de pionnen op te stomen. In het middenspel werd hier en daar wat afgeruild. Bij het tellen van de stukken stond Slijper een stuk achter. Hoewel zijn aanvalsstelling nog houdbaar oogde, gaf tenHolte de witspeler geen kans meer weg.

Ben Zee boekte een belangrijke overwinning. Het met spanning tegemoet geziene duel tegen Anne Postma, beide spelers schuwen het avontuur niet, werd in de snelschaakfase beslist. Postma beging in de opening een kleine onnauwkeurigheid. De pion op b2 sneuvelde. Wel kreeg Postma enige compensatie. Ben Zee bouwde een stevige verdedigings stelling op. Postma wilde die slopen met een kwaliteitsoffer. Maar kwam van de koude kermis thuis. Op het moment dat hij ook nog een stuk offerde voor troebele aanvalskansen was het pleit beslecht.

Dat had ook Eip Janssen moeten doen. Tegen Jelle Bottema kwam het Konings Indisch op het bord. Bottema kreeg de overhand, waar Janssen voortdurend achter de feiten aanliep. Maar de aanval sloeg niet door. Eip Janssen kon de stelling net speelbaar houden. In de overgang naar het eindspel dwong Janssen een grootscheepse afruil af. Jelle Bottema had het gezien. Dacht de dame te veroveren maar verloor een stuk.

Omdat Janssen niet alert was bood hij na stukwinst remise aan. Dat werd uiteraard gretig door de witspeler geaccepteerd. ,,Een blunder stamelde", Janssen verbluft. ,,Eerst de zet uitvoeren. Stukken tellen en dan wikken en wegen was beter geweest", oordeelde hij teleurgesteld.

Excellerend

Dat was ook Carel de Vries. Hij moest voor de tweede keer dit seizoen Jan Pijkeren bestrijden. Eerder was dat misgegaan. De strijd op het bord, Alapin, was van begin tot einde boeiend. Pijkeren offerde een pion. Hij drukte De Vries in de verdediging. Die leek daar goed op te anticiperen. Maar gebruikte zeeën van tijd. Dat brak De Vries in het eindspel lelijk op. Pijkeren veroverde zijn pion terug. Niets leek een remise uitslag in de weg te staan. Maar wat Carel de Vries zelden overkomt, een moment van schaakblindheid of te snel spelen, betekende toren verlies. Dat liet hij zich niet meer bewijzen.

Jef van Swieten, afgelopen zaterdag nog excellerende in het Kreeft Consultancy Schaaktoernooi, waar hij de B-groep won, versloeg Albert Bootsman. Aanvankelijk ging de partij vrij gelijk op. De zware stukken verdwenen van het bord. Er leek voor Bootsman weinig aan de hand. Maar hij verspeelde een pion. Het begin van het einde na weer pionverlies.

Wouter Havinga ontmoette voor de tweede keer dit seizoen Hans van de Weteringh. Die had daarvan geleerd. Hij zag Havinga al op de derde zet de fout ingaan. Havinga posteerde te vroeg zijn loper op f5. Een lelijke dubbelpion op de a-lijn volgde. Met een 'blufzet'(Da2) probeerde Havinga het tij te keren. Dat leek te lukken. De winst was twee pionnen. Maar Van de Weteringh werd er niet koud of warm van. Aan de andere kant van het bord werd toegeslagen. Eerst een pion en snel daarna een kwaliteit. Havinga geloofde het wel en streek de vlag.

Daar deed Gijsbert Nagel wat langer over. Hij werd door Hans Pasveer overspeeld. ,,Ik geef pas op als ik mat sta", meende Gijsbert. Hij zwoegde verder maar tevergeefs. Dat deed ook Joop de Feijter. Hij moest zijn meerdere erkennen in Lucas de Vries.

Overige uitslagen: Rob Heynis - Martien Rood 1-0, Cees Hoek - Sebo Nienhuis 1-0, Fedde Kingma - Egbert Aalbers 1-0, Ben Verduyn - Wim Bomhof 0-1, Anton Spronk - Hans de Groot 0-1, Roel Bor - Paul Numan 0-1, Tom Smit - Jan Blokpoel 1-0, Bas Faasse - Jan Hartsuiker 0-1, Ugo Di Pietro - Be Eshuis 1-0, Jasper van Sprundel - Louis van der Vos 1-0, Willem van Esch - Teun van Roekel 0-1, Johan Ziegler - Marco Hernandez 0-1 en Robert Degenhart- Ton van den Berk 1-0.

Foto:

Carel de vries kon het weer niet bolwerken tegen snelschaak specialist Jan Pijkeren

Stand op kop:

1. (1). Martijn Bakker 762,50

2. (2). Jan Pijkeren 759,00

3. (3). Carel de Vries 628,00

4. (6). Benjamin ten Holte 614,00

5. (4). Tom Pronk 602,33

6. (9). Hans van de Weteringh 574,00

7. (5). Thomas Slijper 568,00

8. (11).Jef van Swieten 562,00

9. (12).Ben Zee 546,17

10. (7). Peter van der Wijngaart 526,00

(tussenhaakjes stand vorige week)

Contact

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318) 617912 of dinsdags in de speelzaal

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie