DES faalt in sleutelduel Gelderse competitie

3 december 2010 om 00:00 Sport

LUNTEREN - DES heeft de kans de koppositie in de Gelderse hoofdklasse te verdedigen laten liggen. Het Wageningse WDSV wist in het hol van de leeuw met 10-6 te winnen.

Bij winst zou DES een grote stap richting kampioenschap hebben gezet. Die kans leek aanwezig omdat WSDV niet in de allersterkste formatie aantrad, en het DES-team ging vol vertrouwen de wedstrijd in. Er werd echter ver onder het normale niveau gespeeld.

Het was 'Supersub' Arjan van Galen die als eerste de stukken weer in het doosje kon doen. Tegenstander Arie Jansen van Doorn ruilde zo snel mogelijk alle stukken van het bord, waardoor er voor Arjan geen doorkomen aan was en hij in remise moest berustten.

Aldert van Eck speelde een 'onderhoudende' partij tegen de Wageningse kopman Mark Sanders. Door een actieve randschijf tegen te spelen stond Van Eck voordelig, maar een winnend plan werd niet gevonden.

DES kwam op achterstand door een nederlaag van Arno Bos. Lange tijd leek hij met stevig flankspel zijn tegenstander Jaap Bos te overspelen, maar een lichte combinatie gooide roet in het eten.

Arwin Lammers deed nog wat terug. Hij was de enige DES-speler die wel een uitstekende prestatie leverde. Gerard Zijlema werd met een flankaanval onder druk gezet, en in het eindspel pakte Arwin beide punten.

Bittere pil

De spelers met de hoogste rating konden niet aan de verwachtingen voldoen. Harmjan Lammers kwam geen moment in de wedstrijd tegen Henk Kleinrensink, en keek de hele partij tegen een kromme stelling aan. Uiteindelijk werd nog wel remise.

Arjen Timmer probeerde spanning te creëren tegen Cor Langeveld. Timmer leek in zijn opzet te slagen met een flankomsingeling maar overzag een geniepige combinatie die schijfverlies opleverde. Het was aan zijn ervaring en de tijdnood van de tegenstander te danken dat het nog remise werd.

De beslissing viel in de laatste twee partijen. Sander Neutel speelde een offerplan tegen Derk Kleinrensink. Het leek een gelijkwaardige remise te worden, maar in het late middenspel ging het helemaal verkeerd, en pakte Kleinrensink gemakkelijk de overwinning.

De pijn werd nog vergroot door Erik van de Weerdhof. Hij speelde een sterke aanvalspartij tegen Dik van Roekel. Deze leek nog te ontsnappen in een eindspel, maar dat werd door de Veenendaler netjes naar winst gevoerd. Een bittere pil voor de Lunterse titelkandidaat.

WSDV gaat nu aan de leiding. DES en De Kroonschijf volgen op een punt. Deze twee ploegen ontmoeten elkaar op 21 februari 2011 in Ede.

De gedetailleerde uitslag:

DES - WSDV 6-10

1. Aldert van Eck - Mark Sanders 1-1

2. Harmjan Lammers - Henk Kleinrensink 1-1

3. Arjan van Galen - Arie Janssen van Doorn 1-1

4. Dik van Roekel - Erik van de Weerdhof 0-2

5. Arjen Timmer - Cor Langeveld 1-1

6. Sander Neutel - Derk Kleinrensink 0-2

7. Arwin Lammers - Gerard Zijlema 2-0

8. Arno Bos - Jaap Vink 0-2

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie