,,Over ruggen van terminale patiëntjes jezelf verrijken'' (update)

3 december 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - De 47-jarige Sandra Ruijterkamp uit Ede heeft ook ,,veel schade aangericht'' bij stichting Doe Een Wens uit Woerden. Hier loopt een onderzoek van Price Waterhouse, voordat de organisatie aangifte wil doen. Voor de rechtbank kwam woensdag naar voren dat kinderhospice Dol en Fijn in Arnhem door de vrouw is opgelicht voor mogelijk een half miljoen euro.

Dat ging om een kort geding dat de Arnhemmer Frans Gazendam als grote geldschieter had aangespannen. Ruijterkamp was daar niet bij aanwezig, maar had de oplichting schriftelijk opgebiecht. De Edese is voorzitter van de stichting Dol en Fijn, dat een huis voor ernstig zieke kinderen wil realiseren. In een verklaring stelde ze dat ze bankafschriften heeft vervalsd en geld naar haar eigen rekening heeft doorgesluisd. ,,Ze zegt dat het geld op is. Toch knap, want het gaat om 450.000 euro'', licht Gazendam toe, die vanaf 1 augustus van dit jaar bestuurslid is.

Hij heeft beslag laten leggen op de rekening van de stichting en stak zelf 275.000 euro in het project. Het bestuur van Dol en Fijn is een procedure begonnen om de Edese af te zetten als voorzitter. Sandra Ruijterkamp is ook voorzitter van stichting Het Goede Doelen Elftal, dat in principe volledig los staat van de stichting Dol en Fijn.

De Arnhemmer kreeg argwaan toen de Edese in september aandrong om een plekje te krijgen op de Miljonairsfair, waar ze eerder ook een stand had gehad. Om daar bezoekers over te halen om financieel te doneren voor het goede doel. ,,De eigenaar van die fair ken ik toevallig. Ik belde hem om een paar vierkante meter te krijgen, maar hij sloeg meteen alarm. 'Het is toch niet Sandra Ruijterkamp? Die is persona non grata bij ons, want wij moesten redelijke druk uitoefenen om onze centen te krijgen'. Toen had ze geroepen dat de Nuon haar sponsorde, maar daarbij heeft ze valsheid in geschrifte gepleegd. Dat waren de eerste signalen dat hier iets niet klopte.''

Vanaf dat moment vroeg Gazendam bij de Edese om opheldering, maar die kwam maar niet. ,,Ze heeft alleen maar onrechtmatig gehandeld. Ze heeft nooit toestemming van ons gehad om geld uit te geven aan dingen waaraan ze roept dat ze het uit heeft gegeven. Sandra heeft verklaard en ondertekend dat ze alles gelogen heeft. Het kan niet veel slechter. Dat je over de ruggen van terminale kankerpatiëntjes jezelf verrijkt, dan ben je wel erg ziek in je hoofd. Terwijl ze tegelijk absoluut niet gek is hoor! Ze heeft voor een bak ellende gezorgd. Het was van meet af aan bedoeld als oplichting. Nu is het de beurt aan justitie'', zegt Gazendam.

Goede Doelen Eftal

Het blijkt dat de vrouw ook voorzitter is van Het Goede Doelen Elftal, de stichting die de liefste wens wil vervullen voor kinderen met een levensbedreigende ziekte en 'kinderen sportief in beweging brengt'. De organisatie timmerde ook aan de weg als een soort intermediair van liefdadigheidsinstellingen. Zo organiseerde de stichting op 8 oktober 2008 een grote spinningmanifestatie in het Arnhemse Gelredome voor elf goede doelen. In Ede werd tot tweemaal toe in 2008 en 2009 ook zo'n manifestatie op touw gezet, met een overvol Museumplein. Het tweede jaar was dat voor een rolstoelbus voor twee erg zieke, Edese kinderen.

Marieke Le Poole van de ideële stichting Doe Een Wens (vervult liefste wens van kinderen met levensbedreigende ziekte): ,,We hebben geen positieve ervaring met haar. Ze was een van de 400 vrijwilligers die bij ons actief zijn. We wachten eerst het officiële rapport af, maar we hebben wel op voorhand andere organisaties gewaarschuwd over deze vrouw...''

Ook bij de stichting Opkikker (voor langdurig zieke kinderen) uit Almere is de reactie niet positief. ,,Onze organisatie was een van de elf doelen bij de grote spinning-actie die in Arnhem plaats had. We hebben verschrikkelijk lang moeten wachten tot we onze 3478 euro hebben ontvangen. Ook de gesprekken hierover op kantoor waren altijd heel onbevredigend. We hebben moeten vechten voor dat geld, dat staat als een paal boven water en zijn maanden aan het lijntje gehouden'', verklaart Ruud Sliphorst.

Anke Plas van Metakids (voor kinderen met stofwisselingsziekte) is minder negatief over Ruijterkamp, maar onderkent ook dat het lang duurde voordat haar organisatie de beloofde cheque van 11.000 euro ontving. Ze noemt het ,,afschuwelijk'' wat er op tafel is gekomen.

Schilderij

Jos Lukassen, van kunstgalerie Gravilux in Vlaardingen, doneerde ooit 420 euro aan Het Goede Doelen Elftal. Het was de helft van de opbrengst van een verkocht schilderij. ,,Het contact met haar was aangenaam. Ik heb iets met goede doelen, want ik heb zelf een erg ziek kind gehad. Ik zie de dingen echter tegen haar opstapelen en zou het heel verdrietig vinden als het waar is. Ik heb Sandra gisteren nog aan de telefoon gehad en ze zegt dat ze erin geluisd is. Maar ze heeft alle schijn tegen. Ik vond het ook erg vreemd dat ik geld voor Dol en Fijn over moest maken naar een rekening van Het Goede Doelen Elftal.''

De kunsthandelaar vindt de investeringsoptie die de stichting aanreikt een vreemde. ,,Als je 5000 euro investeert, krijg je een rente van negen procent op jaarbasis en na twee jaar krijg je je geld terug. Daar had ik een wantrouwig gevoel bij.'' Lukassen zegt dat de Edese bij de Miljonairfair niet meer welkom is, ,,omdat er nog een rekening open staat.''

Het internet leert dat de site van Het Goede Doelen Elftal slechts enkele kreten op één pagina toont en direct verwijst naar www.hgde.nl, waar je vervolgens alleen het logo ziet, met daaronder de informatie 'under construction'. Het zelfde geldt voor de website www.vriendenvandolenfijn.nl .

De voicemail van Sandra Ruijterkamp laat weten dat de Edese 'wegens familieomstandigheden' een paar dagen niet bereikbaar is.

foto:

De spinningmarathon die in 2008 op het Museumplein in Ede plaatshad.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie