Visitekaartje voor dorp Otterlo

15 december 2010 om 00:00 Regio

Vrijdagmiddag vond de officiële opening op plaats. De eerste rotonde, die de automobilist toegang verschaft tot onder meer het dorp, legt associaties met de bosrijke en culturele kant van Otterlo. Het landschap van het Nationaal Park zal in de begroeiing terugkomen. De vier zware ijzeren dieren zijn hufterproof. Na verloop van tijd is het de bedoeling dat de elementen verroesten.

Rotondes N304 opgefleurd met kunstwerken OTTERLO - Veluwse bosbewoners sieren sinds vrijdag de rotonde op de N304 bij de Harskamperweg: een vos, een everzwijn, een ree en een edelhert. Een andere rotonde op de provincialeweg, bij de Barneveldseweg, knipoogt naar oude ambachten: boer met zeis. Alle kunst is gesneden uit zwaar plaatstaal.

De andere rotonde, iets zuidelijker gelegen, benadrukt de agrarische kant van Otterlo. Het landschap van boerderijtuinen komt terug in de beplanting. Ook hier staan vier zware ijzeren objecten, nu met een agrarische insteek: een ploeg, een korenschoof, een boer met zeis en wat vee.

De rotondes vormen de toegang tot Otterlo en dienen ook als doorgangsweg. ,,Ze zijn beeldbepalend voor de passerende en bezoekende automobilist, fietser en overige reizigers. De aankleding van deze rotondes liet al jaren te wensen over. De staat van onderhoud was de bewoners een doorn in het oog’’, licht Herman Pieter Prangsma toe, lid van de Uitwerkgroep Dorpsplan Otterlo en Otterlo’s Belang.

In 2008 boog de Otterlose bevolking zich onder begeleiding van Otterlo’s Belang over een dorpsplan, waarin de ontwikkeling van Otterlo in de komende tien tot vijftien jaar staat beschreven, met als centraal onderwerp: de leefbaarheid van het dorp.

Er ontstonden twee uitwerkgroepen. Eén daarvan houdt zich onder meer bezig met de uitstraling en aankleding van het dorp. ,,Het is een belangrijk streven dat ons dorp er netjes en representatief bij ligt’’, volgens Prangsma.

Vanaf begin 2010 heeft de uitwerkgroep het project ‘aankleding rotondes Otterlo’ omarmd. ,,Er ontstond een plan om deze beeldbepalende plekken te veranderen in een visiteplaatje voor ons dorp. We wilden de streekgebonden eigenschappen benadrukken. Otterlo heeft twee belangrijke kenmerken: het ligt in een prachtig natuurgebied, waarbij ook het culturele aspect goed vertegenwoordigd is met het Kröller-Müller museum. Bovendien is Otterlo echt een agrarisch dorp waarin talrijke boerderijen te vinden zijn.’’

De gemeente Ede bekostigt de aanleg en beplanting. Dit laatste nemen het plaatselijke hoveniersbedrijf Groencentrum De Bruine Meren en Van de Pol Reclame voor hun rekening. ,,Vanuit de provincie is altijd negatief gereageerd op de verzoeken. Wij zijn dan ook zeer verheugd dat er eindelijk een opening was om dit project aan te pakken. De provincie en gemeente honoreerden het initiatief.’’

Het coöperatiefonds van de Rabobank Woudenberg-Lunteren financiert het grootste deel van de kunstobjecten. Bovendien draagt de Stichting Dorpsgevoel Harskamp-Wekerom-Otterlo een aanzienlijk deel bij.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie