Rel om verplaatsing carillon; voorzitter muziektent stapt op

9 december 2010 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - Er is een heuse rel ontstaan rond de verplaatsing van het carrillon in het centrum van Bennekom. Koos van Boven, voorzitter van de Stiching Muziektent Bennekom, heeft deze functie donderdag prompt neergelegd, na een conflict met de secretaris van de dorpsraad P. van Lookeren Campagne.

De dorpsraad van Bennekom is bang dat het carillon gesloopt wordt, maar Van Boven - tevens al jaren fractievoorzitter van Gemeentebelangen - zegt dat hier ,,absoluut geen sprake'' van is. ,,We zoeken daar juist een goede plek voor en zorgen dat het weer gaat spelen, want dat is al bijna twee jaar niet meer het geval'', aldus de Bennekommer.

De stichting Muziektent Bennekom wil op de plek van het carillon graag een boom plaatsen, als compensatie van de boom die op het Van Slootenplein wordt weggehaald, om ruimte te maken voor de muziektent.

Rode beuk

,,Ooit schijnt daar vroeger ook een rode beuk gestaan te hebben'', schrijft P. van Lookeren Campagne als dorpsraadsecretaris. ,,Het bestuur van de dorpsraad was gevraagd door de Stichting Muziektent Bennekom wat zij van dit plan vond. Wij zijn faliekant tegen dit plan, temeer daar een volwaardige uitgroei van een rode beuk op die plaats absoluut onmogelijk is. De beheerder van het carillon (reisbureau Been) en de omwonenden wisten niets van het idee om het carillon te slopen en zij zullen zich daar fel tegen verzetten.''

De dorpsraad zegt dat zij heeft voorgesteld om een eventuele rode beuk terug te planten op de plaats waar vroeger de muziektent heeft gestaan, namelijk op het plantsoentje op de hoek Schoolstraat en Strooijweg/Prins Bernhardlaan. ,,Daar is voldoende ruimte voor het laten uitgroeien van een grote beuk en er is een relatie met de nieuw te bouwen muziektent op het van Slootenplein'', aldus Van Lookeren.

De secretaris van de dorpsraad laat weten dat in overleg met de gemeente en winkeliers is besloten om het plan tot verwijdering van het carillon voorlopig in de koelkast te zetten. Van Lookeren Campagne: ,,Een betere plaats voor het planten van die boom is snel gevonden en de nieuwe lokatie, op de oude plaats van de vorige muziektent, lijkt instemming te vinden.''

Ayatollah

Deze acties van de dorpsraad schoten bij Van Boven in het verkeerde keelgat. ,,Kijk, dit is een hobby. Je spant je anderhalf jaar in voor het goede doel van die muziektent en het is bijna gelukt, want de centen zijn bijna binnen. We hadden gedacht tijdens de Dickens-kerstmarkt die nieuwe boom te plaatsen en het carillon ergens netjes in een loods op te slaan. Daar moet dan een kraan aan te pas komen. In het voorjaar kijken we dan waar het carillon terecht kan. Misschien in het Kijk- en Luistermuseum, of op Bart van Elstplantsoen? Wie zal het zeggen. Ik hoorde dat sommigen vinden dat het wel mag, want het hout is helemaal verrot en het bedieningspaneel is er niet meer. En niemand weet van wie het is. Bovendien zou het geluid op de huidige plek niet tot zijn recht komen...'', aldus Van Boven.

Door de bemoeienis van de dorpsraad heeft de voorzitter het helemaal gehad. ,,Ik kan er niks mee als je op deze manier met elkaar omgaat. Je bent toch ook kwetsbaar als raadslid. Ze doen aan stemmingmakerij. Het is ontzettend spijtig en klein dorps. Zo'n dorpsraadslid gedraagt zich als een soort ayatollah en denkt het standpunt in te nemen van de bevolking, maar je wilt niet weten hoeveel steunbetuigingen ik al gehad heb'', verklaart Van Boven. Hij ziet het niet meer zitten om met de dorpsraad om de tafel te gaan.

Foto:

Het Van Slootenplein, waar een muziektent moet komen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie