Een vrije jongen, uit het stramien

15 december 2010 om 00:00 Nieuws

De meeste mensen denken met ‘zestig’ aan het einde van hun carrière. Jitze Miedema niet, hij neemt een nieuwe stap. ,,In de loop van mijn carrière kwam er wel eens een bureau langs. Maar toen zat ik met opgroeiende kinderen en had ik geen zin om het hele land door te gaan. Altijd al wilde ik, als ik tegen de zestig loop, iets anders doen. Vrije jongen zijn, niet meer in het stramien zitten van een grote organisatie. Ik heb drie volle colleges meegemaakt. Het is goed dat een andere persoon er met een frisse blik tegenaan kijkt.”

Voor Jetze Miedema zit het er bijna op EDE - Na ruim dertien jaar stopt de 60-jarige Jitze Miedema als gemeentesecretaris van Ede. Op 21 december 2010 wordt van hem afscheid genomen in Gebouw De Veteraan op de Elias Beeckmankazerne. Na een vakantie door Nieuw-Zeeland gaat de in Apeldoorn wonende Miedema, de ‘binnenburgemeester’ van Ede, als interim manager aan de slag.

Na dertien jaar merkt Jitze Miedema dat het heilige vuur wat minder wordt. ,,Werken doe ik altijd nog met plezier. En ik probeer het nog hartstikke goed te doen. Maar er is meer in het leven dan alleen de gemeente Ede.” Miedema gaat als zelfstandige aan het werk. ,,Ik wil niet bij een bureau in dienst, die mij naar een klant stuurt waarvan ik denk ‘dat vind ik niet leuk’. Ik wil nog een aantal jaren leuke dingen doen, leuk werken. Ik ga voor interim klussen en voor advies.”

Miedema wordt zelfstandige in een tijd, dat organisaties minder tijdelijke krachten aannemen. ,,Dat weet ik. Als ik nog vier jaar wacht, hoef ik het niet meer te doen. Het is nu mijn moment. Laat ik er maar vanuit dat ik goed genoeg ben om ander werk te krijgen.” Miedema is overal voor in. ,,Ik heb het voordeel dat ik eindverantwoordelijke ben geweest. Ik heb ook nog een vak, financiën, geleerd. En dat heb ik nog bijgehouden ook.”

De ambtelijke organisatie is in de ogen van Miedema veel opener geworden. ,,Er wordt meer samengewerkt. Bijvoorbeeld met de provincie en met FoodValley. Vroeger was de organisatie meer op zichzelf.” De stad Ede is volgens hem sterk veranderd. ,,Ede bruist veel meer. Toen ik hier kwam, zaten de dorpen helemaal op slot, er mochten geen huizen gebouwd worden. Als je nu in Ede rondloopt, is er een wereld van verschil. En als je ziet dat Ede stad bezig gaat met een aantal projecten als het Nieuwe Landgoed, de Veluwse Poort, Kernhem en het opknappen van de spooromgeving dan zit er vaart en schwung in.”

Minpunt vindt Miedema dat zaken door procedures zo traag worden afgewerkt ,,Daar kun je als gemeente niet alles aan doen. Bijvoorbeeld de afwikkeling van Kernhem had wat sneller gemogen. In het algemeen heb ik er moeite mee, ik kan me voorstellen dat een burger daar nog meer moeite mee heeft, hoe lang het duurt eer iets op de rails staat. De voorbereidingstijd is niet uniek voor Ede trouwens. Dat is overal zo. Ik ben een groot voorstander voor inspraak, dat mensen bezwaar kunnen maken. Maar op een gegeven moment moet het ook ophouden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie