Kulturhus begin 2012 gereed

15 december 2010 om 00:00 Regio

,,Heel, heel veel overleg is er nodig geweest’’, verklaarde wethouder Roel Kremers, om tot overeenstemming te komen en een haalbaar plan te maken. In eerste instantie wilde de gemeente alles zelf realiseren, maar dit kreeg zij financieel niet rond. Marktpartijen konden aanschuiven, waar echter een hoop ‘mitsen en maren’ aan zaten, ook rond de vraag of de aanspraak op subsidie nog zou gelden.

Eindelijk bouw ,,kloppend hart’’ van Wekerom WEKEROM - Gebak op tafel en een vrolijke stemming. Vertegenwoordigers van de gemeente Ede, het Bouwfonds, woningcorporatie Woonstede en de Stichting Exploitatie Kulturhus plaatsten maandag in dorpshuis De Kastanjehof een handtekening voor de realisatie van een kulturhus, een nieuw schoolgebouw en 30 appartementen.

Ruim vier jaar later is er overeenstemming en gaat in 2011 echt de schop in de grond, vermoedelijk net na de zomer. Het kulturhus moet straks het ,,kloppend hart van Wekerom’’ worden, volgens Gerrit van Kruistum, voorzitter van Stichting Kulturhus. Het gebouw is in totaal goed voor 2000 vierkante meter ruimte. Er komt een sporthal in, twee keer zo groot als de huidige zaal, waar sport, feest en toneel plaats kan vinden.

,,Het wordt voor alle Wekerommers, van baby’s in de luiers tot senioren.’’ Je kunt dan denken aan: de EHBO, de gymnastiek, stichting Welzijn Ouderen, de Oranjevereniging, sjoelvereniging De Mikkers, de toneelvereniging, de ondernemersvereniging, Wekeroms Belang, de Slankclub, het consultatiebureau, de huisarts (Mirjam Hollemans), een tandarts (Quirine Massee uit Lunteren), een fysiotherapeut (Arie van Silfhout uit Otterlo), apotheek Detla, een diëtiste, een verloskundige, de Rabobank en mogelijk de terugkeer van de geestelijke gezondheidszorg Indigo (van de Gelderse Roos), plus misschien een klein bibliotheekfiliaal van Cultura en muzieklessen.

Naast de sporthal komen er drie zalen die ook met elkaar gecombineerd kunnen worden. Bovendien heeft het kulturhus straks een centrale ontvangsruimte met acht uur per dag een soort receptie, waar vermoedelijk de Rabobank een rol zal vervullen. Verder zijn er natuurlijk kleedkamers, toiletten en komt er een keuken. ,,Het model wordt opvallend, want je kijkt door de centrale doorgang via veel glas naar de andere kant, waar je de school achter het kulturhus ziet staan’’, legt Van Kruistum uit.

Het bestuur van dorpshuis De Kastanjehof zal volgens hem nog blijven bestaan. ,,Het nieuwe gebouw komt erg mooi op tijd, want ons dorp krijgt er aan de westkant honderd woningen bij. En dus ook meer inwoners.’’

De school wordt achter het kulturhus opnieuw opgebouwd (de oude wordt gesloopt), terwijl vijftien van de nieuwe appartementen als woonzorg worden bestempeld voor ouderen. De beek wordt in oude glorie hersteld.

Rob Arends van het Bouwfonds overhandigde de andere handtekeningenplaatsers recyclebare tassen, waar alle paperassen in bewaard kunnen worden van de voorbereiding. ,,Dit onder het motto: geen papieren meer, maar stenen stapelen.’’ Het kulturhus moet begin 2012 gereed zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie