Voortbestaan schaapskuddes even in gevaar

22 december 2010 om 00:00 Regio

,,Schaapskuddes hebben naast een cultuurhistorisch aspect ook een natuurbeheersaspect. Dit aspect verdient aandacht, daarom verdienen de schaapskuddes een financiële compensatie. Dit is één van de knelpunten die we kunnen en moeten oplossen’’, zei statenlid Lubbert van den Heuvel van de Christen Unie (CU) tijdens de behandeling van het agendapunt ‘Vitaal Platteland’.

Inspanningen voor financiële zekerheid EDE - Tot voor kort kregen schaapskuddes een financiële vergoeding voor het natuurbeheersaspect. Door het verdwijnen van deze vergoeding komen schaapskuddes financieel in de problemen. Dus ook in Ede. ChristenUnie, CDA en PvdA springen in de bres voor de twee kuddes van de gebroeders Van den Brandhof.

Tien miljoen

De partij zegt dat realisatie van de ecologische hoofdstructuur bij de CU hoog in het vaandel staat, niet alleen in de achterliggende vier jaar, maar ook de komende jaren.

Tegelijkertijd ziet de fractie naast een verantwoordelijkheid van het provinciale bestuur in Gelderland ook een belangrijke verantwoordelijkheid voor de rijksoverheid.

Om deze redenen is de ChristenUnie mede indiener, met CDA en PvdA, van een motie om 10 miljoen euro (reeds gereserveerd voor grondaankopen) nu beschikbaar te stellen voor integrale realisatie van de ecologische hoofdstructuur.

,,Per kudde gaat het om 28.000 euro. Als je schaapskuddes behoudt, snijdt het mes aan twee kanten. Je onderhoudt het landschap, want als er schapen grazen, wordt de heide niet overwoekerd door ander groen. Bovendien is de hei een grote publiekstrekker op de Veluwe. Dus op recreatief toeristisch terrein is het ook goed om de kuddes in stand te houden’’, aldus Piet Plug, fractievoorzitter van de provinciale CU.

Een motie om ook een ingreep te doen op het gebied van rijksverantwoordelijkheden kreeg de steun van de ChristenUnie niet. ,,We willen niet voor de muziek uitlopen. Staatssecretaris Bleeker dient eerst de keuzes te maken, daarna is de provincie weer aan bod’’, licht Van den Heuvel toe.

Subsidie

Lutske Jacobi van de PvdA heeft in Den Haag vragen gesteld over het wegvallen van subsidie voor schaapskuddes, zoals die in Ede. De politica in het Haagse vraagt zich af of schaapherders in Gelderland in onzekerheid leven omdat er nog geen duidelijkheid is over de nieuwe subsidieregeling natuur- en landschapsbeheer. Die is nog niet in werking getreden, terwijl de oude al is gestopt.

,,Op welke manier gaat u er voor zorgen dat er door het wegvallen van de subsidies in 2011 geen schaapskuddes zullen gaan verdwijnen?’’, vraagt Jacobi zich af richting de staatssecretaris.

Bekend is dat de stichting die verantwoordelijk is voor de Edese kuddes juist graag nog een derde schaapskudde erbij zou willen hebben. Bestuursleden hiervan waren helaas niet bereikbaar voor de stand van zaken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie