ACV doet mee aan zoutloket

22 december 2010 om 00:00 Nieuws

De komst van het loket betekent dat Rijkswaterstaat de verdeling van het beschikbare zout in Nederland gaat verzorgen. Osinga verwacht dat het zoutloket nog deze week formeel in werking treedt. ,,Dan hebben wij als ACV geen rechtstreekse contacten meer met onze zoutleveranciers. De leveranciers leveren aan Rijkswaterstaat. Op basis van de vraag waar de pijn het hoogst is, verdeelt die het zout naar rato.”

Rijkswaterstaat verdeelt over gemeenten EDE - De vier bij de Afvalcombinatie (ACV) aangesloten gemeenten, Ede, Renkum, Veenendaal en Wageningen, hebben zich aangemeld bij het zoutloket voor de distributie van wegenzout. ,,De gemeenten hebben maandag ingestemd om daarin te participeren,” bevestigt Gerlof Osinga, plaatsvervangend directeur van ACV.

Wil ACV in de nieuwe constructie zout hebben, dan moet er eerst naar het zoutloket gebeld worden. ,,Daar moeten we dan aangeven wat onze actuele voorraad is. Het zoutloket zorgt er vervolgens voor dat er een minimale hoeveelheid zout komt, waarmee we even vooruit kunnen totdat het zout op zou zijn. Wat overigens niet betekent dat we nu meer zekerheden hebben ten opzichte van het oude systeem.”

Wel zijn er volgends Osinga meer zekerheden als het gaat om kleine hoeveelheden. ,,Doordat wij één-op-één relatie met de leveranciers hadden, konden wij buffers maken. Bij een weekend als dat we net hebben gehad, zouden we voldoende zout op voorraad hebben. In de nieuwe situatie leidt het ertoe, dat er een ‘minimale voorraad plus’ zal zijn. We hebben dan geen ruim gevulde bunkers.”

Het zoutloket pretendeert dat de deelnemers altijd zout beschikbaar hebben. In de praktijk moet blijken of dat ook werkelijk zo zal zijn. ,,Je krijgt een basisvoorraad voor één tot twee acties. Voor ons vertaald zou dat honderd ton strooizout zijn. Per strooiactie gebruiken wij vijftig ton zout. Als we opeens een dikke sneeuwbui over ons heen krijgen, komen wij met die vijftig ton niet uit. Dan zouden de problemen heel acuut kunnen zijn. Dat heb je natuurlijk niet als je een voorraad van honderden tonnen hebt.”

Volgens Osinga zijn gemeenten min of meer verplicht om zich aan te sluiten bij het zoutloket. ,,Als het loket echt formeel wordt en wij als ACV niet zijn aangesloten, kunnen wij geen zout meer krijgen van onze eigen zoutleveranciers. Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan het zoutloket. Dat is ten eerste dat je je aangemeld hebt. Je bent ook verplicht je basis-zoutvoorraad door te geven. Als je een surplus aan zout hebt, ben je ook verplicht dat surplus aan zout via het zoutloket bij andere gemeenten te laten bezorgen.”

Gerlof Osinga stelt dat het ACV en de vier gemeenten zich wel moéten aansluiten bij het loket. ,,De vier gemeenten kunnen het niet verantwoorden, dat zij geen lid worden van het zoutloket. Je kunt het niet hebben dat je in januari geen zout krijgt, omdat je je niet hebt aangemeld.”

De enorme sneeuwval in het weekeinde sloeg een deuk in de zoutvoorraad bij ACV ,,Daarom zijn we gestopt met het gratis uitdelen van zout aan particulieren. Verder krijgen alleen nog klanten als bijvoorbeeld ziekenhuizen en bejaardentehuizen zout van ons.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie