Jan Pijkeren als koploper het kerstreces in bij De Cirkel

15 december 2010 om 00:00 Sport

EDE - Jan Pijkeren handhaafde zich vrij gemakkelijk als koploper. De winst op Hans van de Weteringh tekende zich al snel af. Martijn Bakker bleef in zijn spoor.

Op afstand wachten de routiniers Carel de Vries en Tom Pronk op een misstap. Peter van der Wijngaart maakte in de top tien de grootste sprong. Na zijn zege op Wouter Havinga zien we hem op de zesde plaats terug.

Zodra het kerstreces voorbij is ontmoeten de zes koplopers elkaar in het nieuwe jaar. De partijen Pijkeren - Bakker, tenHolte - De Vries en Van der Wijngaart - Pronk zullen in De Open Hof zeker de nodige spanning en emoties doen opwekken.

Binnen een uur waren er al drie partijen beslist. De heren schakers hanteerden een hoge zetsnelheid. Ugo Di Pietro had maar elf zetten nodig om Robert Degenhart te verslaan. ,,Typisch gevalletje van schaakblindheid", oordeelde Degenhart na afloop.

Niet veel later trakteerde Joop de Feijter de rode lantaarndrager Gijsbert Nagel op een nederlaag. Maar Nagel laat wekelijks zien dat zijn spel vooruit gaat. Winstpartijen kunnen niet uitblijven.

Ook Egbert Aalbers tegen Tom Smit was snel afgelopen. Aalbers liet zich in de opening de kaas van het brood eten. Aan Smit was de kerstdis wel besteedt. Hij liet zijn prooi niet meer glippen. Lucas de Vries was in het eindspel wat gehaaider dan Paul Numan. ,,Hij (Lucas) zag alles. Goed gespeeld", wist de sportieve verliezer Numan.

Koploper

Jan Pijkeren is voor Hans van de Weteringh een lastige tegenstander. Ook deze keer had de koploper zijn partij weer gedegen voorbereid. In een Engelse partij kwam Van de Weteringh matig uit de opening. Pijkeren zadelde hem op met een geïsoleerde dubbelpion. Ook wist Pijkeren de torens op de 7e rij te posteren. De problemen groeiden Hans van de Weteringh letterlijk en figuurlijk boven het hoofd. Toren verlies leidde de nederlaag in. Pijkeren liet de zege niet meer glippen.

Martijn Bakker moest langer en harder voor de zege werken. Jef van Swieten gaf zich pas in de snelschaakfase over. Bakker leek een dame te offeren. Maar het was een schijnmanoeuvre. Na een fraaie combinatie wint Martijn de dame en ook nog een stuk terug. Van Swieten deed er alles aan om zijn initiatief te belonen. Maar Bakker staat niet voor niets tweede. Hij doorzag alle trucjes. Dwong Van Swieten tot een stukkenruil. En snoepte de winst mee.

Thomas Slijper wordt er soms moedeloos van. Steeds op het moment dat hij de top vijf wil binnen sluipen is er wel een opstakel. Dit keer was het Carel de Vries die Slijper de voet dwars zette. De Vries koos voor een scherpe aanval. Offerde twee pionnen in het Koningsgambiet. Hoewel Thomas Slijper zich goed verdedigde was stukverlies niet te voorkomen. Toen in het eindspel in tijdnood ook de dame van het bord verdween streek Slijper de vlag.

In de top tien lijkt Peter van der Wijngaart deze week de grote winnaar. De met een kleine vormcrises kampende speler versloeg Wouter Havinga. ,,Een zwaarbevochten wat gelukkige overwinning. Maar het punt telt!", analyseerde Peter zijn zege. In de opening werd Van de Wijngaart opgezadeld met dubbelpionnen op de b- en f-lijn.

Het zag er remise-achtig uit nadat een aantal stukken van het bord verdwenen. Havinga bood de remise ook aan. Maar Van der Wijngaart - met een aantal nederlagen op zak - oordeelde dat hij 'iets' goed te maken had. Hij speelde op winst, zag Havinga de juiste zet missen. Dit kostte Havinga een aantal pionnen en uiteindelijk de partij.

Tom Pronk opende tegen Ben Zee agressief. Deze werd er in eerste instantie niet koud of warm van. Had in het middenspel zelfs een klein voordeeltje. Maar gebruikte gewoonte getrouw teveel bedenktijd. Pronk compliceerde de stelling. Dit wist Zee in de snelschaakfase niet bol te werken.

Dat lukte ook Rob Heynis niet. Maar de zege van Dick Wenning kwam wel op een bijzondere wijze tot stand. Heynis leek in het voordeel. Maar een 'vingerfout' kostte Heynis min of meer de partij. Hij liet een toren op het verkeerde veld terug. Na overleg met de wedstrijdleider kon niet anders dan geconcludeerd worden dat de zet daarmee was voltooid. ,,Jammer, dat het zo eindigde. Maar regels zijn regels. Hoewel Rob wel recht had op de punten", meende Wenning.

Die werden bij Albert Bootsman tegen Rutger Degenhart keurig gedeeld. Het werd een afruil partij waarbij een symmetrische stelling ontstond. Rutger Degenhart kreeg aanvalskansen op de b2 pion. Maar Bootsman pareerde goed. En als hij kans kreeg het paard actief te maken was de winstweg een mogelijkheid. Met 'eeuwig schaak' en een beperkte bedenktijd koos Rutger Degenhart voor remise. Daarmee zijn opmars - inmiddels dertiende plaats - veilig stellende.

Overige uitslagen:

Martien - Rood - Anne Postma 1-0, Jan Hartsuiker - Harold Boom remise, Cees Hoek - Eip Janssen remise, Sebo Nienhuis - Jelle Bottema remise, Anton Spronk - Fedde Kingma 1-0, Be Eshuis-Bas Faasse 0-1, Remy Mouthaan - Roel Bor 0-1, Paul Numan - Lucas de Vries 0-1, Bert Bakkenes - Ton van den Berk 0-1, Johan Ziegler - Hans Pasveer 0-1, Marco Hernandez - Ben Verduyn remise.

Stand op kop:

1. (1). Jan Pijkeren 899,17

2. (2). Martijn Bakker 870.00

3. (4). Carel de Vries 749,17

4. (5). Tom Pronk 733,00

5. (3). Benjamin ten Holte 710,50

6.(10).Peter van der Wijngaart 655,17

7. (6). Hans van de Weteringh 622,50

8. (7). Thomas Slijper 621,83

9. (8). Jef van Swieten 617.00

10. (9). Ben Zee 595,50

(tussenhaakjes stand vorige week)

Contact

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318) 617912 of dinsdags in de speelzaal

Foto's:

1. Jan Pijkeren (rechts) ziet de partij tegen Hans van de Weteringh 'zonnig' in

2. Carel de Vries (links) schudt achtervolger Thomas Slijper af

3. Jan Santing (rechts) komt sfeer proeven bij De Cirkel

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie