DES 1 onderuit in Gelderse bekerthriller

17 december 2010 om 00:00 Sport

LUNTEREN - Het eerste viertal van de Lunterse damvereniging DES heeft in de tweede ronde om de Gelderse Beker (Jan van der Zwan Cup) verrassend verloren van WSDV 3.

De Wageningse dammers waren in de barrage met 5-3 te sterk. Zover had het echter niet hoeven te komen. De DES ploeg was bijna een familie 'Lammers' team. Vader Wim Lammers en de zonen Berrian en Arwin werden versterkt met DES voorzitter Jaap Heij.

Bij WSDV, dat zich ook had versterkt, speelde onder andere de geduchte routinier Henk Kleinrensink een belangrijke rol. In de partijen met een normale bedenktijd werden de punten gedeeld. De vier remises betekende dat de heren elkaar in het sneldammen, maar met een beperkte bedenktijd, ontmoeten.

Het was Wim Lammers die moest buigen voor Kleinrensink. De sterkste Lunteraan qua rating, Jaap Heij wist Simon Oosting, met een listig damzetje te verslaan.

Hierna verzuimden Arwin en Berrian Lammers om de trekker over te halen. Arwin Lammers dolf uiteindelijk het onderspit, waar zijn broer Berrian nog met remise wegkwam. ,,De onnodige 5-3 nederlaag was een feit", analyseerde de teleurgestelde Jaap Heij.

Tweede team wel door

DES 2 bekert wel verder. In de tweede ronde om de Jan van der Zwam Cup (DES was in de eerste ronde vrijgeloot) moest worden aangetreden tegen VADAC uit Varsseveld.

Vooraf was de verwachting dat de wedstrijd tegen VADAC ( eerste klasse Oost) geen probleem zou mogen opleveren. Uiteindelijk wist DES zijn favorieten rol waar te maken. Maar het was peentjes zweten.

Arno Bos zette DES 2 op voorsprong. Hij speelde een goede partij en liet overtuigend zien dat de randstukken van Joop Huls te zwak waren.

Op de andere borden ging het minder voorspoedig. Henk-Jan van de Berg maakte al vroeg in de partij een blunder en kwam een stuk achter. Hoewel Henk-Jan lang doorspeelde bleek de nederlaag onontkoombaar.

Arjen Timmer zette tegen de veel ruilende Jan Seinhorst een prachtige aanval op. Hij pakte alle velden en winst leek een kwestie van tijd. Na de tijdnoodfase ging de al zestig jaar dammende Seinhorst er goed voor zitten. En de routinier vond het enige remisegaatje. Met een 3-3 tussenstand lag alle druk op de schouders van teamleider Aldert van Eck.

Hij speelde een matige partij, maar in het verre middenspel koos Gerrit Wisselink niet het beste plan. Van Eck bereikte een voordelig eindspel. Terwijl de spanning toenam deed Aldert er alles aan om de overwinning en zo de volgende ronde binnen te halen. Wisselink bleef de goede zetten vinden en wikkelde af naar een drie om één eindspel.

Waar de andere spelers zich al aan het voorbereiden waren op een sneldambarrage ging Van Eck door op de ingeslagen weg. De ultieme beloning volgde. In de tweede tijdnoodfase wist Aldert van Eck de winst naar zich toetrekken. DES 2 is een ronde verder en ontmoet nu Haalderen 1 of WSDV 1.

Individuele uislagen:

WSDV 3 - DES 1

1. Henk Kleinrensink - Wim Lammers 1-1 (2-0)

2. Simon Oosting - Jaap Heij 1-1 (0-2)

3. Leo Steijntjes - Arwin Lammers 1-1 (2-0)

4. Gerhard Gerritsen - Berrian Lammers 1-1 (1-1)

Eindstand 4-4 (5-3)

(tussenhaakjes uitslag sneldambarrage)

DES 2 - VADAC 1 Varsseveld

1. Aldert van Eck - Gerrit Wisselink 2-0

2. Arjen Timmer - Jan Seinhorst 1-1

3. Arno Bos - Joop Huls 2-0

4. Henk-Jan van de Berg - Martin Even 0-2

Eindstand 5-3

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie