Verkleumde herdertjes op Edese hei

22 december 2010 om 00:00 Nieuws

Ingrid van den Brink-Holtrust hanteerde de filmcamera om het bijbelse kerstverhaal rond Jozef, Maria en de geboorte van Jezus in beeld te brengen. Ook schaapsherder Henk van de Brandhof verleende zijn medewerking door zijn schapen op de juiste plek te dirigeren met zijn Border Collie-hond.

Taborkerk maakt kerstfilm met eigen kinderen EDE - Het decor op de hei kon bijna niet mooier. Kinderen van de Tabor-Noorderkerk speelden zaterdag de hoofdrol bij opnames van een heuse kerstfilm die vrijdagavond 24 december om 18.30 uur wordt vertoond tijdens een kinderviering in het kerkgebouw aan de Prinsesselaan 8.

De herdertjes Thomas en Arthur Schomper en Hilmar van den Brink lagen niet bij nachte. Het liep tegen de avond en ze waren getuige van een bescheiden zonsondergang. De drie jonge herdertjes hielden wel tijdelijk de wacht. Ze trotseerden de kou en het dikke pak sneeuw.

In de ochtend begon Ingrid met de babyscène in de schaapskooi. ,,Jordi Knaken is slechts een paar weken oud. Hij is in een echte kribbe gelegd.’’ Daarna trok de filmploeg richting Kootwijkerbroek, waar Madelief Drooger (Maria) op weg naar Bethlehem naast een ezel van Jan Duits (Jozef) liep. ,,Nee, hij was toch niet zo tam dat ze erop kon zitten. Het was wel een hilarische scène.’’

Terug in Ede vormde restaurant Juffrouw Tok het decor voor diverse andere scènes. Keizer Augustus (Kevin Schomper) kon daar plaatsnemen in een grote antieke stoel en Maria veegde er de vloer, waarna ze verrast werd door de engel Gabriël (Henno van den Brink), die haar het grote nieuws vertelde. Kevin Schomper kroop in de huid van Jozef, slapend in het hooi en in een droom geïnformeerd door wederom een engel. Daarna ging het stel met elkaar de discussie aan over wat er toch allemaal voor grote dingen gebeurden in hun leventje. ,,Het personeel van het restaurant keek stil toe.’’

In het restaurant vond ook de beraadslaging plaats tussen de drie wijzen uit het oosten (zelfde jongens als de herders), compleet met dikke boeken en een rekenmachine op tafel, op zoek naar de bijzondere koning die ergens in de buurt geboren moest zijn. Jozef en Maria klopten aan de deur, op zoek naar een overnachting, maar Annemieke Schomper liet als herbergier weten dat er voor hen geen plaats meer was: ,,Alles zit vol’’.

De wijzen bekeken nog de superster aan de lucht en de herders werden op de hei verrast door het engelenkoor dat ‘Ere Zij God’ zong. Daarna volgde uiteraard nog afsluitend het bezoek aan Jozef en Maria met hun kersverse boreling in de stal.

,,Na zo’n dag waren de kinderen verkleumd. Ik heb veel respect voor ze, want ik heb veel van ze gevraagd. Maar we gingen met een voldaan gevoel naar huis’’, aldus Ingrid. Jan Bolkenbaas stortte zich op de montage van de film, terwijl Henk van den Brink de techniek verzorgde. Annemieke Schomper en Ingrid van den Brink hesen de acteurs in de kleren; Jordi van den Brink functioneerde als assistent-regisseur.

,,Het was best spannend, maar alles is naar wens verlopen. We hebben het verhaal heel puur gelaten, al maakten we ons niet druk over een kerstboom in beeld in het restaurant. Daar hebben we luchtig over gedaan. Je moet daar maar met een knipoog naar kijken.’’

u Meer foto’s op www.edestad.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie