Politie en Halt staan op scherp bij vuurwerkoverlast

21 december 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Begin december is Halt Gelderland in nauwe samenwerking met politie en justitie weer begonnen met een grootscheepse vuurwerkcampagne op vrijwel alle scholen in Gelderland. Doel van de campagne is het tegengaan van vuurwerkoverlast en een daling van het aantal vuurwerkslachtoffers. Halt hoopt de daling die in 2008 is ingezet te kunnen vasthouden.

De campagne richt zich op de meest kwetsbare groep jongeren in de leeftijd van 10 tot 14 jaar. In deze leeftijd zijn ze bevattelijk voor groepsdruk en kunnen ze de gevolgen van hun gedrag nog onvoldoende overzien. Om daarin preventief te sturen heeft Halt voorlichtingsmateriaal ontwikkeld voor leerlingen en hun ouders van groep 7 en 8 van de basisscholen en de klassen 1 en 2 van het voorgezet onderwijs.

Vanaf december verzorgen Halt-medewerkers en politieagenten lessen op de scholen. In deze lessen komen naast de gevaren, de regels over het afsteken van vuurwerk, ook de groepsdruk aan de orde.

Deze campagne past in het streven van Halt, politie en justitie om de overlast en het aantal vuurwerkslachtoffers rond de jaarwisseling tot een minimum te beperken. De jaarwisseling van 2009/2010 telde 770 slachtoffers, waarvan 23% jonger was dan 15 jaar. Sinds 2008 is er sprake van een daling. Halt hoopt deze daling te kunnen vasthouden; voorlichting blijft vooralsnog hard nodig.

Lik-op-stuk

Naast voorlichting op de scholen geldt voor vuurwerkovertredingen een lik-op-stukbeleid in Gelderland. De politie controleert streng op vuurwerk afsteken buiten de toegestane periode en op illegaal vuurwerk. Alle jonge overtreders worden direct naar Halt Gelderland doorgewezen voor een werk- of leerstraf. Deze aanpak en de lessen lijken hun vruchten af te werpen: tijdens vorige jaarwisseling zijn 11% minder overtreders naar Halt Gelderland doorverwezen.

Halt Gelderland is geen onbekende bij scholen. Al jaren verzorgt ze allerlei preventieve lessen rond sociale veiligheid op school, (digi)pesten, uitgaan en alcohol.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie