Jan Pijkeren weer 'snelste schaker' De Cirkel

22 december 2010 om 00:00 Sport

EDE - Jan Pijkeren heeft voor de derde achtereenvolgende maal de Open Hof Bokaal veroverd. Het werd hem in het snelschaak kampioenschap 2010 bij De Cirkel niet gemakkelijk gemaakt. In elke ronde was de tegenstand ongewoon hoog. Dat maakt zijn triomf des te mooier.

De laatste schaakavond van het jaar is traditioneel het moment om te strijden om de snelschaaktitel. Vooraf was de grote vraag of Pijkeren deze zo fel begeerde Open Hof Bokaal definitief in zijn bezit kon houden. Want de club kent een aantal hele snelle schakers. Hans van de Weteringh, Peter van der Wijngaart, Tom Pronk, Carel de Vries, Harold Boom en Thomas Slijper kunnen er wat van.

Snelschaken is een combinatie van kunde, snelheid en geluk. De beperkte speeltijd (vijf minuten per persoon per partij) is vaak onvoldoende om de finesses van een zet te doorzien. Schaaktoppers huldigen dan ook vaak het credo: Doe een zet maar verspil niet teveel tijd. Dat hadden De Cirkelaars goed in de oren geknoopt.

In de Open Hof, het beste denksportcentrum van Ede, waagden 30 spelers en een wedstrijdleider zich aan dit toernooi. Het waren niet alleen toppers, maar ook spelers die wat lager op de interne ranglijst staan die met hun beste krachten smeten. In negen voorronden kreeg elke speler genoeg kansen zich in de juiste finale groep te plaatsen.

Wie had voorspeld dat na de eerste voorronde Jan Hartsuiker en Egbert Aalbers onder de zonder puntverlies aan de leiding gaande koplopers zouden behoren. Ook Jef van Swieten, Hans van de Weteringh, Martijn Bakker en Ben Zee haalden een honderd procent score met drie uit drie.

Het werd de titelverdediger Pijkeren niet gemakkelijk gemaakt. Met sterke opponenten als Anton Spronk, Martijn Bakker en Thomas Slijper verspeelde hij een puntje. Dat deden ook Carel de Vries en Tom Pronk. Zij deelden na een imponerende snelschaakpartij de punten.

Claim

In de tweede ronde werden de koplopers over twee groepen verdeeld. De achtervolgers gingen er eens goed voorzitten. Stukken vlogen over het bord. De klok moest het ontgelden. De wedstrijdleider moest eenmaal ingrijpen. Hij bepaalde dat de claim van Spronk terecht was. Hoewel in de partij tegen Van der Vos beide vlaggen waren gevallen, had Spronk tijdig en luidkeels de claim 'vlaggevallen' geuit.

Na het optrekken van de kruitdampen bleek dat Jan Pijkeren, Thomas Slijper, Peter van der Wijngaart, Harold Boom en Rob Heynis een driepunter hadden gescoord. Maar het waren niet alleen de coryfeeën die goed scoorden. Ook Bas Faasse, Rutger Degenhart, Lucas de Vries en Jan Blokpoel deden van zich spreken.

Zo legde Degenhart de latere kampioen Pijkeren het vuur aan de schenen. In de slotfase onder extreme druk miste Rutger de juiste voortzetting. Dat was aan Pijkeren wel besteedt. Mat was niet te voorkomen.

De derde en laatste voorronde moest de beslissing brengen wie de eerste finalegroep zou bereiken. In de poule des doods waren ingedeeld Pijkeren, Hans van de Weteringh, Peter van der Wijngaart en Carel de Vries. De laatste kon het niet bolwerken. Werd met een half punt vierde en laatste.

Dat betekende dat De Vries voor het eerst in jaren de finale groep miste. Die ging ook voorbij aan de sterk gestarte Rob Heynis. Hij leek tegen Martijn Bakker kansrijk. Maar een vleugje schaakblindheid of te snel gezet brak Rob op. Bakker zette hem mat.

Naast Pijkeren plaatsten ook Pronk, Slijper, Van Swieten, Van de Weteringh en Van de Wijngaart voor de finale. In de hoofdgroep ging het er 'heet' aan toe. Eén man bleef echter koel. Pijkeren wist het kampioenschap voortijdig te behalen. Slechts Peter van der Wijngaart kon hem verslaan. Ook Hans van de Weteringh eindigde op vier punten. Omdat het onderlinge resultaat in zijn nadeel was ging de droom, De Open Hof Bokaal, in rook op.

In de overige groepen veroverden Martijn Bakker (2), Carel de Vries (3), Eip Janssen (4) en Wim Bomhof (5) de eerste plaats. Het bleef nog lang gezellig in De Open Hof.

Eindstand Open Hof Snelschaakampioenschap 2010/2011

Groep 1:

1 Jan Pijkeren 4

2 Hans van de Weteringh 4

3 Peter van der Wijngaart 3

4 Jef van Swieten 2

5 Tom Pronk 1,5

6 Thomas Slijper 0,5

Groep 2:

1 Martijn Bakker 4

2 Egbert Aalbers 3,5

3 Harold Boom 2,5

4 Albert Bootsman 2,5

5 Jan Hartsuiker 2,0

6 Ben Zee 0,5

Groep 3:

1 Carel de Vries 4,5

2 Rutger Degenhart 4

3 Lucas de Vries 3

4 Anton Spronk 2

5 Louis van der Vos 2

6 Jan Blokpoel 0,5

Groep 4:

1 Eip Janssen 3,5

2 Dick Wenning 3,5

3 Roel Bor 2

4 Robert Degenhart 1

5 Paul Numan 0

Groep 5

1 Wim Bomhof 3,5

2 Tom Smit 2

3 Bas Faasse 2

4 Demy Radstaat 1,5

5 Jan Santing 1

Fototekst: Open Hof beheerder Hans Kaldeway overhandigd Jan Pijkeren (rechts) de Open Hof Bokaal

Overige foto's': Impressies snelschaaktoernooi De Cirkel 2010

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie