Politier extra alert op woninginbraken

23 december 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Tijdens de feestdagen slaan Veel inbrekers slaan tijdens de feestdagen hun slag. Vanwege onder meer familie- en restaurantbezoek en vakanties zijn veel huizen onbewoond. De politie in de West-Veluwe Vallei is tijdens de feestdagen extra alert op woninginbraken.

Wanneer er in uw huis is ingebroken, is dit een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen is het een naar idee dat een vreemde in uw huis heeft rondgelopen en waardevolle spullen heeft meegenomen. Inbrekers laten vaak een puinhoop achter of richten zelfs schade aan.

Preventietips

U kunt zelf de nodige maatregelen treffen om een woninginbraak zoveel mogelijk te voorkomen. Hieronder een aantal preventietips:

- Voorkom dat het lijkt of er niemand aanwezig is in de woning, zet bij voorbeeld kopjes op tafel of laat verlichting in de woning branden (eventueel op tijdschakelaars);

- Maak van uw woning geen etalage, leg waardevolle spullen niet in het zicht;

- Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt.

- Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten.

- Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).

- Zorg voor voldoende buitenverlichting.

- Zorg voor goed hang- en sluitwerk aan uw woning.

- Zorg dat opklimmen onmogelijk is; zet ladders en vuilcontainers weg.

- Laat uw post ophalen en uit het zicht leggen wanneer u op vakantie bent.

- Laat geen volle vuilniszakken bij uw huis achter.

- Maak geen melding op Twitter, Hyves, MySpace of op uw weblog dat u op vakantie gaat of niet thuis bent. Wees ook voorzichtig met uw afwezigheidsbericht op uw voicemail en in uw e-mailprogramma.

- En tot slot: inbrekers hebben een hekel aan: schrikverlichting, een woningalarm, een grote

bewakingshond en oplettende buren.

Hoe kunt u de politie helpen?

De politie werkt hard woninginbraken tegen te gaan. Daarbij is informatie van burgers erg belangrijk. Hoe meer informatie de politie heeft, hoe beter dit is voor het onderzoek en des te eerder zicht op mogelijke daders gekregen kan worden. Ziet u bijvoorbeeld een verdacht persoon in uw buurt lopen, of een auto meerdere malen doelloos rond rijden, schroom dan niet om de politie te bellen. Daarbij is het belangrijk dat u goed op uiterlijke kenmerken let. Welke kleding heeft de verdachte persoon bijvoorbeeld aan, of wat is de kleur of het kenteken van de auto? Bij verdachte situaties kunt u bellen naar 112. Voor meldingen waarbij de komst van de politie niet direct noodzakelijk is, bel dan naar 0900-8844.

Meer informatie?

Op de site van de politie (www.politie.nl) kunt u nog veel meer tips vinden over hoe u zich tegen inbrekers kunt wapenen. Wilt u meer informatie over het politiekeurmerk, kijk dan eens op www.politiekeurmerk.nl/.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie