Hotze Tette Hofstra ‘Oliebol 2010’

29 december 2010 om 00:00 Sport

Hij greep daarmee de titel ‘Oliebol van 2010’. Hofstra scoorde vier punten, verloor alleen van Wageninger Erwin Orebeek en nam de titel over van de Edese Fidemeester Sander van Eijk.

68 schakers aan tafel in De Commanderij BENNEKOM - Al was de concurrentie hevig, toch heeft Bennekommer Hotze Tette Hofstra maandagavond het traditionele Oudejaarsschaaktoernooi van de Bennekomse Schaakvereniging BSV gewonnen.

Niet minder dan 68 schakers kwamen naar denksportcentrum De Commanderij in Bennekom voor het traditionele festijn van BSV. Dat waren er liefst negen meer dan in 2009. En naast de kwantiteit zat het eveneens goed met de kwaliteit. Ook in deze aflevering kwamen tal van sterke schakers uit de regio af op het sfeervolle toernooi. En de door banketbakker Mekking uit Bennekom gebakken én sponsorde oliebollen. Dus zat BSV qua kwaliteit ook op dat punt goed. Want, de bollen gingen er in als koek.

De deelnemers kwamen niet alleen de directe Vallei omgeving, maar ook uit Almere-buiten, Amersfoort en Arnhem. Zelfs was er met de aanwezigheid van Nabin Karki uit Nepal een internationaal tintje. Ook traden drie Bennekomse dammers als schaker aan in de gezellig aangeklede denksportarena. Vijf duels met een kwartier per speler per partij bedenktijd moesten worden afgewerkt en daarin werd fel gestreden om de prijzen (per traditie uitsluitend in natura), die in ruimte mate de prijzentafel sierde.

Sander van Eijk verdedigde zijn titel niet. Hij probeert op het Schaakfestival in Groningen zijn meester-resultaten te verzilveren. Dan moet hij op een rating (meetgetal voor schaakkracht) van 2400 uit komen. Hij staat op 2387 en dat getal zal in Groningen denkelijk niet beter worden. Van Eijk verloor drie van de vijf gespeelde partijen. Er volgen nog vier duels en voor verbetering van de rating moet vol worden gescoord.

Het gezelschap dat wel present was, mocht er in groep A qua schaakkracht zijn. Naast Hofstra, met 2202 op papier de sterkste, traden ook Stefan Bekker, Erik van den Dikkenberg, John Cornelisse en Erwin Orebeek uit de regio aan, aangevuld met Arjan Tissink uit Amersfoort. Hofstra startte sterk met drie zeges op rij. Tissink, Bekker en Van den Dikkenberg moesten er aan geloven. Niet zonder slag of staat, maar dat maakte de winstpunten nog mooier.

Lelijk mis ging het voor Hofstra tegen Wageninger Orebeek. Achteraf zei Hofstra er over: ,,Ik probeerde wat creatiefs.’’ Feit was echter dat een stuk de mist in ging en al werd alles uit de kast gehaald, Orebeek smaakte het zoet van de winst goed. Eerder had hij tegen Cornelisse remise gescoord. Een duur halfje voor Cornelissen, want hij verloor de slotpartij van Hofstra, die daardoor ‘Oliebol van 2010’ werd. En bij dit duel vond het enige incidentje plaats. Cornelissen liet zijn koning schaak staan. Het werd sportief opgelost met een tijdstraf. Cornelissen werd wel tweede, terwijl Tissink op de derde plek beslag legde.

Andere winnaars: Gerard van Otten (Amersfoort, groep B), Wim Thieme (Bennekom, groep C), Johan van den Brink (Veenendaal, groep D), Willem Slager (Ede, groep E), Kevin van Brummelen (Barneveld, groep F), Dick van der Klis (Ugchelen, groep G), René Bakker (Bennekom, groep H), Jan Hartsuiker (Ede, groep I), Jaap Marinus (Bennekom, groep J), Hans Gillet (Bennekom, groep K).

Foto:

Schaken en oliebollen eten. Veenendaler Audry Burer kan beide en kijkt ook nog toe, hoe clubgenoot Johan van de Brink opent.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie