Kwintet exposeert 'Beweging' bij Mauritskazerne

5 januari 2011 om 00:00 Cultuur

EDE - Cobi van de Kuit, Ben Manusama, Trijn Romein, Ine Boeijen, Marian Mijnhardt en Eveline Kieskamp exposeren hun kunstwerken op 8 januari tijdens een open dag bij de voormalige Mauritskazerne. Het bindende thema tussen de kunstwerken is 'Beweging', ingegeven door de vernieuwingen die plaats gaan vinden op het kazerneterrein.

Veel van de werken zijn speciaal voor deze gelegenheid gemaakt en hebben te maken met de vernieuwingsplannen van het kazerneterrein. Trijn Romein zoekt in haar zwart-wit tekeningen naar het juiste evenwicht dat balanceert tussen intimiteit en afstand. De situaties die zij tekent zijn momentopnamen; de tekeningen dragen een verhalend element in zich, zonder illustratief te zijn. Het grote formaat van de tekeningen maakt het mogelijk door de tekeningen heen te dwalen en verschillende details op te merken die niet in één oogopslag worden waargenomen. Zij baseert haar zwart-wit tekeningen op eigen foto's die zij combineert met foto's uit tijdschriften, kranten of ander beeldmateriaal waar zij in haar omgeving op stuit.

Marian Mijnhardt schildert en probeert daarmee een nieuwe werkelijkheid te creëren. De natuur dient als het decor van een gebeurtenis. Het werk is realistisch wat de voorstelling betreft, maar de afgebeelde personen en dieren leven in hun eigen wereld. Hebben ze een relatie tot elkaar? Is er iets aan de hand? De kleur doet vrolijkheid vermoeden, maar is dat wel zo? Zij probeert de toeschouwer onderdeel te laten zijn van het schilderij, zodat deze zich afvraagt: waar ben ik en waarom ben ik hier verzeild geraakt?

Militairen

Het werk van Ben Manusama heeft als titel 'het Ambonezenbosje'. Te zien zijn een uitvergrote oude foto van KNIL militairen, een aantal schilderijtjes van bomen, en boomstronken. De titel verwijst naar een plek in Groningen waar ooit kazerne barakken stonden die dienden als opvang voor een groep Ambonese KNIL soldaten. De meeste van deze plekken zijn verdwenen en anoniem geworden in het landschap. Zal dat ook het lot zijn van de oude kazerneterreinen in Ede?

Ine Boeijen bouwt net na de ingang van het kazerneterrein een installatie van negen deuren naast elkaar. Bezoekers zullen door één van deze deuren stappen als zij naar de evenementenhal lopen. De deuren zijn duidelijk tweedehands, hebben al een heel leven achter zich en onderling zeer verschillend. De deuren kunnen óf opengetrokken óf opengeduwd worden. Bezoekers gaan letterlijk over een drempel.

Knuffel

In het werk 'transformation' van Eveline Kieskamp is een grote knuffel te zien waarbij, op een deel na, alleen grijstinten zijn gebruikt. Het object symboliseert de vernieuwing van de oude in de nieuwe kazerne; de functie van de oude kazerne legt zijn zwart-wit jasje af en geeft ruimte aan de kleuren van een kindvriendelijke woonwijk. De keuze voor een knuffel ligt in de gedachte om vanuit het kind naar de wereld om ons heen te kijken en daarbij troost te vinden in een vertrouwde knuffelaap: voor zowel kinderen uit oorlogsgebieden als kinderen die in de toekomst in deze woonwijk zullen spelen. Bovendien staat de aap voor geweldloosheid en vergeving, wat hem daardoor nog een extra betekenis meegeeft.

Het kunstwerk 'Beweging' is van Cobi van de Kuit. Zij heeft gekozen voor dit thema, omdat er veel plaats zal vinden tussen het voormalige Enka-terrein en kazerneterrein. Dit is beeldend vertaald met een installatie van 156 witte bewegende buisjes tussen de markante/stoere bomen die op het terrein staan. Het kunstwerk 'Groei Veluwse Poort', in drie betonnen bakken op de stormbaan, is geïnspireerd op kweekbakken van een tuinderij. De installatie geeft symbolisch de Groei van Veluwse Poort weer: visie, groei en toekomst. De poort symboliseert de toegankelijkheid van het bijzonder erfgoed van Ede. ,,Het zal een mooie toekomst tegemoet gaan...''

foto:

De vijf kunstenaars die hun werk tentoonstellen op het kazerneterrein.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie