Hoorzitting: ‘Ik word altijd zo rustig van Epica’

23 februari 2011 om 00:00 Achtergrond

De inmiddels 41-jarige Sandbrink komt uit een échte Bennekomse volksbuurt. ,,Ik woon nu een jaar of tien in Ede. Als ik ooit de kans krijg terug te gaan, doe ik dat. Bennekommers zijn over het algemeen rustige mensen. Er wordt weleens gekscherend gezegd ‘Ede is de achterbuurt van Bennekom’. Het was natuurlijk niet altijd rustig bij ons in de wijk. De ‘Meidoorners’ stonden bijvoorbeeld ook weleens tegenover de ‘Esdoorners’. Volgens mij zijn de hangplekken daar uitgevonden.”

EDE - Ton Sandbrink is op muziekgebied een beetje een laatbloeier. ,,Ach ja, mijn jeugd was best gecompliceerd. Ik hoorde op Hilversum 3 of zo een keer Use Your Ullusion deel I van Guns N’ Roses. Ik was een jaar of 19. Dat stond me wel aan. Later hoorde ik pas dat Paradise City ook van hun was. Zo heb ik eigenlijk rockland ontdekt. Mede door MTV’s Headbangers Ball, gepresenteerd door de vrouw van Lemmy van Motorhead.”

door Henny Jansen

Eenmaal in Ede openbaarde zich een ware inhaalslag. Ton Sandbrink toont een sigarendoosje met tientallen concertkaarten. ,,Tientallen?”, interrumpeert de rocker. ,,Nou, het zijn er wel honderd, hoor.”

Edge of Sanity

,,Zo af en toe ga ik in Amsterdam grasduinen in grote platenzaken. M’n verlanglijstje gaat dan natuurlijk mee. Ik ging ooit voor het nummer Crimson van Edge of Sanity, een Zweedse death metal band. Heerlijk. En het duurt wel veertig minuten.” Arch Enemy is een andere favoriet van Ton Sandbrink. Zangeres Angela Gossow heeft een stem als Maarten van Rossem. ,,Zeker, ik heb ze zes keer gezien.”

Metallica in de Kuip in 1993 is een ander voorbeeld Veel festivals ook. ,,Kijk, dat is een ticket van m’n eerste festival. Waldrock in het Friese Burgum. Ja, Metallica zeg. Ik bespeel zelf helaas geen instrument, maar als ik drummer Lars Ulrich bezig zie, begint het wel erg te kriebelen. Die man is wel aan het werken, hoor.”

Maar het is niet allen metal en hard rock dat de klok slaat in huize Sandbrink. ,,Nee, gothic vind ik ook geweldig. Epica, Within Temptation. Wist je dat Epica ooit op het podium van het Museumplein stond? Heerlijk. Ik word er altijd zo rustig van. Natuurlijk zijn er ook tegenvallers. Twee uur in de rij voor Evanescense. Binnen drie kwartier waren ze klaar met spelen. We waren nét binnen.”

Gothic en heavy metal hebben bij Sandbrink een streepje voor, maar de oriëntatie is breder. ,,Muziek in de auto kan ook fantastisch zijn. Ooit zat ik met een vriend uit de voormalige DDR in een Golfje. Hij woonde in Zwickau. Mooie tijd. De muur was net gevallen. We luisterden overwegend naar Nirvana, Pearl Jam, en zo. Maar ook ACDC en Aerosmith vind ik prettig, of Machine Head.”

One

Terwijl Sandbrink in zijn muziekcafé 545 aan de Parkweg even wordt afgeleid door tonen van Guns N’ Roses, laat hij het ene na het andere You Tube filmpje zien. ,,Kijk, Nightwish. Met ‘The Gost Love Store’. Die clip zie ik soms drie keer per dag. Wat een super vet nummer. Muziek inspireert. Ik kom weleens bij Squash Ede. Onlangs hoorde ik daar One van Metallica weer. Live tijdens Rock am Ring. Thuis nog even opgezet. Natuurlijk met een biertje, Affligem. Heerlijk. Er is in mijn jeugd veel gebeurd. Ik heb rust gevonden in de muziek.”

Volgende week weer even met m’n tafeltennismaatje Maarten Vermeulen uit Rhenen naar live muziek in het Arnhemse Willem I. Ik moet wel flink op de centen letten, maar met een beetje ruimte lonkt Epica 19 mei in Paradiso. Het is wel een dure hobby. Ik ben geloof ik vier keer naar Graspop in België geweest. 92 euro was dat ooit, nu 130. Dat is een flinke verhoging. Maar zo’n camping is wel heel erg leuk. Maar er zijn ook voldoende gratis concerten. Kijk maar eens op internet.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie