‘Laat je vooral niet provoceren’

23 maart 2011 om 00:00 Voorpagina

,,Maar blijf binnen, laat je niet provoceren’’, is het advies van de burgemeester. Honderden agenten worden ingezet. Zij mogen demonstranten en omstanders wegsturen, aanhouden en meteen dagvaarden.

Burgemeester kan NVU-actie niet verbieden EDE - De demonstratie van de extreem rechtse organisatie Nederlandse Volks-Unie (NVU), op zaterdag 26 maart, kan burgemeester Cees van der Knaap niet verbieden. Wel kan hij een noodbevel inzetten om de orde te handhaven.

De protestmars begint en eindigt bij station Ede-Wageningen en loopt via de Keetmolenweg, Ariënsweg, Prins Bernhardlaan, Anna van Burenlaan, Beatrixlaan, Zuidelijke Spoorstraat en de Ariënsweg. Bij het station en tussendoor is Constant Kusters (NVU-partijvoorzitter) toegestaan om drie keer kort te speechen. ,,Hij weet zijn grenzen’’, zegt Van der Knaap over discriminerende taal, opruiing en de openbare orde.

De burgemeester denkt dat Edenaren niet ‘zitten te wachten’ op een dergelijke actie door mensen van buiten Ede. ,,Kusters vindt dat de gemeente Ede slecht beleid voert als het gaat om inwoners met een andere achtergrond dan de Nederlandse’’, is de verklaring van stadskeuze.

Echte tegendemonstraties, die dan elders in Ede plaats zouden kunnen vinden, moeten 48 vantevoren worden aangevraagd. Die zijn formeel nog niet ingediend. Wel hebben de organisaties LaatZeNietLopen en de Anti Fascistische Aktie Fryslan via het internet al heftig geprotesteerd tegen het NVU-plan. De eerste wees al op de stickers die de NVU in Ede heeft geplakt met daarop Duitse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog: ,,Te walgelijk voor woorden.’’

Edenaar Jan Durk Tuiner, van de stichting Vredeseducatie, roept aanwonenden van de route op om die middag als symbolische protest de kliko’s met open deksel aan de weg te zetten. ,,Dit gedachtegoed kun je het beste daarin afvoeren. Het is jammer dat Edenaren zich alleen al door de aankondiging zo geïntimideerd voelen.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie