‘Overdekte ijshal Ede komt er’

30 maart 2011 om 00:00 Sport

Ruim vijftig jaar verder is het nog steeds een langgekoesterde wens van de Edese IJsvereniging. ,,Dat er behoefte is aan een ijshal is zeker. Dat kan ik je zwart op wit laten zien. Een topsportcentrum, concert- en beurshal dat aansluit bij de wens om in de provincie Gelderland, en dus ook Ede, vijfenzeventig procent van de mensen aan het sporten te krijgen.” ,,Het is zeker geen exclusieve Edese zaak. Ik zie een belangrijke rol voor omliggende gemeenten. Maar ook het onderwijs (Kenniscampus), kan van de hal gebruikmaken. En wat te denken van de uitstraling binnen Food Valley”, meent Van de Rijt. De ijshal is gepland tegenover de campus ten zuiden van de A12.

Exploitatie onderzoek nog niet afgerond EDE - De ijshal met een overdekte vierhonderd meter kunstijsbaan en ijshockeyveld is zeker geen obsessie. ,,Nee, natuurlijk niet. Wel een zaak van de lange adem. Uiteindelijk is Jan Klok in 1960 al gestart met de ideeën in Ede een overdekte ijsbaan te realiseren”, weet Theo van de Rijt.

door Eip Janssen

,,De beste plek die ik me kan bedenken. Van alle windstreken via de A12 en de A30 bereikbaar.” Van de Rijt realiseert zich dat er draagvlak voor het plan moet worden gecreëerd. Beseft dat sceptici de hand op de portemonnee houden. Zeker in deze periode waarin gemeenten de financiële broekriem moeten aanhalen. En het argument gebruiken: ‘nu is het rendabel maar straks moeten we financieel bijspringen’.

,,Daar is over nagedacht. Wij presenteren een unieke businesscase met een positief exploitatieresultaat. Dus geen torenhoge kapitaallasten. Multifunctioneel: zomer en wintergebruik. Lage energie- en personeelslasten.’’ Bedenk een energiezuinige ijshal. Die opdracht doet mee aan de jaarlijkse International NRG Battle, een grote wedstrijd voor hbo- en academische studenten. Grontmij adopteerde de opdracht. ,,De eerste voorronde werd overleefd. Het idee om algen te kweken en die olie produceren waarmee biobrandstof gemaakt wordt, bleek een schot in de roos. Ons idee zit bij de teams die doorgaan naar de finale, tijdens de Energy Delta Convention 21 tot 23 november in Groningen.’’

Theo van de Rijt was ‘not amused’ dat de Edese wethouder Kremers onlangs aan de commissie Beheer Fysieke Omgeving liet weten dat de gemeente geen geld steekt in het project en ook weinig vertrouwen heeft in de exploitatie. ,,Er is helemaal nog geen exploitatie overzicht. Er wordt hard gewerkt aan de grootste kostenposten. Dit was voor de muziek uitlopen. Maar een goed gesprek heeft de lucht geklaard. De wethouder en ook burgemeester Van der Knaap blijven enthousiast over de plannen binnen Food Valley. Maar zien in deze raadsperiode geen financiële ruimte. Wel is toegezegd dat men ook bij de provincie wil lobbyen. Tenslotte zijn er nog miljarden NUON geld te verdelen”, weet Van de Rijt.

Duidelijk is dat de pleitbezorger voor een ijshal de handdoek nog lang niet in de ring heeft gegooid. Sterker nog, de voorzitter bruist van de energie. Plannen te over. ,,Dat klopt. Als het trekken aan een dood paard was geweest, was ik allang gestopt. Maar deze gemeente kent niet voor niets een slogan: Ede, groen, gezond en actief. Laat dat hetzelfde zijn als wij beogen. In de winter is Ede immers vooral wit! Dat moet op korte termijn tot iets moois leiden”, besluit Theo van de Rijt.

Foto:

Theo van de Rijt op de beoogde locatie. ,Die overdekte ijshal komt er. Is het niet linksom, dan maar rechtsom.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie