Fietsen langs weidevogels in Binnenveld

6 april 2011 om 00:00 Achtergrond

Als je met de auto of fiets door het Binnenveld rijdt, dan zie je in eerste instantie wat rechte wegen en een paar sloten. Maar als je met Henk van Paassen van de Weidevogelwerkgroep meefietst weet je na een paar uur wel beter: dit Binnenveld is een uniek gebied tussen Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal. Sterker, het is een cultuurlandschap met bijzondere cultuurhistorische elementen.

door Feike Klomp RHENEN - ,,Kijk een torenvalk en zie je daar links die grutto?”, roept coördinator van de Weidevogelwerkgroep Binnenveld-Oost Henk van Paassen naar de andere vogelliefhebbers. De WBO hield zaterdag een fietstocht langs faunaranden, ecologische verbindingen, ijsvogelwanden, riethagen en natuurlijk prachtig gekleurde vogels. Het Binnenveld is gewoon verrassend mooi.

De WBO houdt jaarlijks meerdere fietstochten en excursies in het Binnenveld. Afgelopen zaterdag vond onder een stralende zon de eerste fietstocht plaats. Plaats van vertrek was het proef- en leerbedrijf Droevendaal aan de Kielekampsteeg in Wageningen. Na een korte uitleg door Henk over wat de WBO allemaal doet pakt de groep de fiets.

Van Paassen benadrukt tijdens het fietsen dat de WBO een serieuze taak heeft in het gebied. Dit gaat wel even verder dan enthousiast een paar vogels bekijken. Het is een actieve vrijwilligersorganisatie die ernaar streeft om de weidevogelstand in het Binnenveld op peil te houden en waar mogelijk te verbeteren. ,,Dat doen we onder meer door samen met de boeren en loonwerkers de nesten en jongen van weide- en akkervogels tijdens het broedseizoen te beschermen.”

In het gebied zijn er volgens Van Paassen pakweg honderd boeren.,,De medewerking van de boeren aan onze vereniging is prima,” Hij geeft de meefietsende groep onderweg nog meer leuke wetenswaardigheden mee. ,,In het gebied zitten ongeveer 70 steenuilpaartjes. Verder heeft de grutto het hier moeilijk. Die zie je niet zoveel meer. Daar willen we samen met de boeren wat aan doen.” En jawel, je zult het altijd zien. Laat vrijwilliger Arie Jan van Buuren van de WBO nu prompt een grutto in het akkerland zien. De groep stopt direct en jawel daar is ie. Een fraai bruin gekleurd exemplaar scharrelt vrolijk rond en maakt als klap op de vuurpijl ook nog dat zo typische ‘gruttogeluid’. De middag kan nu niet meer stuk natuurlijk.

Henk van Paassen vertelt bij verschillende plekken bevlogen verder over het gebied. Bij een laan met populieren legt hij uit dat weidevogels eigenlijk helemaal niet zitten te wachten op hoge bomen. ,,De vogels willen meer openheid. Hier zien we het liefst dat er wat minder hoge bomen staan. Een gedeelte ervan zou omgezet kunnen worden naar lagere knotwilgen.”

Faunaranden

Van Paassen stopt bij een zoveelste project. Vlakbij De Lieskamp wijst hij naar een grote akker met brede faunaranden (3 meter) langs de Bennekomsesteeg. ,,Dit is een succesvol pilotproject. Door de medewerking van de boeren, de WUR en de gemeente Wageningen,krijgen bepaalde soorten vogels en andere dieren in de faunarand meer ruimte.”

En verder gaat het weer. Onderweg zien de natuurliefhebbers hazen, reeën, kieviten, scholeksters, eenden, imposante zwanen, maar ook vrolijk rondfladderende mussen in holen van gekortwiekte knotwilgen. Daarnaast passeert de groep de eendenput, een nog onafgemaakte fietsbrug bij de Grift en een ijsvogelwand. Op een paal in een weiland kijkt een buizerd argwanend naar de enthousiaste vogelliefhebbers. Hij vindt het allemaal wel best.

Meer informatie over de Weidevogelwerkgroep Binnenveld-Oost is te vinden op www.inhetbinnenveld.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie