Marijke van Haaren nog niet toe aan golfbaan

13 april 2011 om 00:00 Achtergrond

,,Het is mijn eigen keuze om te stoppen. Dan heb ik er dertien tropenjaren op zitten. Ik stond voor de vraag of ik nog een periode wil, want het is natuurlijk een prachtige baan, of ga ik nog wat anders doen. Als ik zou doorgaan, zit iets anders doen er niet meer in. En ik wil graag op een ander terrein, niet in de politiek, aan het werk.” De in Ede wonende Van Haaren kan terugkijken op een mooie politieke carrière. ,,Als bestuurder kun je heel veel invloed hebben op het beleid. Als ik naar Ede kijk, ben ik er trots op dat ik een belangrijke bijdrage heb kunnen leveren aan het jeugdbeleid. In Gelderland is ontzettend veel gebeurd. Gelderland is nummer één op het gebied van fietspaden, prominent als het gaat om het openbare vervoer, heeft heel vernieuwend aanbesteed. Gelderland is top bij de innovatie van het midden- en kleinbedrijf. Allemaal programma’s waar ik aan getrokken heb. Ik ben blij met de resultaten waarmee ik weg ga.”

EDE - Marijke van Haaren is na acht jaar gestopt als gedeputeerde van de provincie Gelderland. Voor haar Gelderse periode was de 59-jarige Van Haaren vijf jaar wethouder in Ede. Donderdag 17 mei is er voor alle vijf vertrekkende Gelderse gedeputeerden om 16.00 uur een afscheidsreceptie in het provinciehuis.

door Jan de Boer

Als gedeputeerde werkte zij zeventig uur in de week. ,,Er zijn gedeputeerden die het met minder uren af kunnen. Mij lukt dat niet. Iedereen doet het op zijn of haar manier. Ik heb een bepaalde taakopvatting, wil mijn werk goed doen. En wil de dossiers goed kennen, nadenken over alternatieven, mogelijkheden of de beste oplossingen. Dan ben je daar heel veel tijd aan kwijt. Ik ben echt zeven dagen in de week aan het werk. Dat is ook een reden, dat ik stop. Ik wil gewoon veertig, vijftig uur werken. In de avond werken, vind ik niet erg. Veertien uur per dag ook niet. Fulltime ook in het weekeinde werken vind ik zwaar. Daar wil ik vanaf.“

Nadenken

De Edese blijft voorzitter van de Fietsersbond en de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens. ,,Ik heb een aantal aanbiedingen liggen en vragen voor voorzitterschappen en commissariaten. Daar wil ik de komende tijd over nadenken. De ideale baan zit er nog niet tussen. Maar ik wil er ook even de tijd voor nemen. Ook omdat ik na wil denken over ‘hoe nu verder’. Ik wil iets gaan doen op het snijvlak van politiek, bestuur en bedrijfsleven.”

,,Daar ben ik goed in, ik ben een goede bestuurder. Ik ben niet alleen te jong, maar ook te ongedurig om nu al te stoppen met werken. Ik vind het heel mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving. Dat geeft mij veel voldoening in mijn leven. Ik ben te jong om de hele dag op de golfbaan te staan of te bridgen.”

Marijke van Haaren geeft zich tot september de tijd voor reflexiviteit. Gisteren (dinsdag) had zij nog belangrijk overleg over de spoorlijn Arnhem/Winterswijk. ,,De stuurgroep wilde ik zelf nog starten.” De gemeente gaat het merken dat er na Johan de Bondt en Marijke van Haaren geen Edese gedeputeerde meer op het provinciehuis zit. ,,Ede heeft altijd mijn speciale aandacht gehad. Ik denk dat ze het toch gaan merken. Er gaat wel wat veranderen.”

Foto:

Met minster Camiel Eurlings en haar ‘eigen’ Valleilijn treinstel.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie