Schaatser Mirek Vtípil kruist naar klusbaan

20 april 2011 om 00:00 Sport

,,Ik stond geloof ik op m’n vijfde voor het eerst op de schaats. Een familietrekje”, gaat Vtípil terug naar z’n jeugd in zijn geboorteplaats Svratka. ,,Iedereen schaatste. Vooral door m’n opa. Voor hem was het een soort levenswerk. Ik geloof dat ik op m’n twaalfde voor het eerst zonder vallen een bocht doorkwam.”

Tsjechisch topschaatser voortaan Klussenier EDE - 38.15 seconden; 1 minuut 13.86; 1.52.38; 4.03.93; 6.50.42 en 14.28.61. De persoonlijke records op de 500, 1.000, 1.500, 3.000, 5.000 en 10.000 meter van Mirek Vtípil, Tsjechisch schaatser van het jaar 2002 en 2003. Al jaren woont hij in Ede en trouwde zijn Judith van der Zeep. Na het WK Sprint 2006 in Heerenveen nam hij afscheid als topsporter, maar stilzitten is er in Huize Vtípil niet bij. De opgeleide timmerman gaat met zijn bedrijf tegenwoordig als De Klussenier door het leven.

door Henny Jansen

Maar toen het snel. ,,Erg veel trainen”, lacht de Edenaar. ,,We woonden de hele winter in een caravan bij Inzell, zo’n 470 km van huis. Drie jaar later reed ik de eerst WK bij de junioren. De 5.000 meter was m’n favoriete afstand. Als junior reed ik tijdens een wereldbekerwedstrijd 6.51, net iets boven mijn uiteindelijke persoonlijke record. Ik moest het niet zo van m’n techniek hebben. Ik was een krachtmens. Allrounder van oorsprong, maar internationaal was de sprint aantrekkelijker.”

Mirek Vtïpil was altijd in gevecht met limieten. ,,We vlogen er speciaal voor naar Calgary. Van de Tsjechische bond was weinig te verwachten. Voetbal en ijshockey, dat zijn de speerpunten. Toen ik de Olympische Spelen van Turijn niet haalde, ben ik gestopt. Zonder sponsor was het gewoon niet te doen.”

De 27-jarige Vtipil bleef actief in de schaatssport. Hij trad in dienst van Sportnavigator.nl, een bedrijf dat zo’n 250 schaatsers van logo’s, pakken, tassen en sponsoring voorzag. ,,Daarom was ik vaak bij wedstrijden aanwezig. Leuke sfeer, veel vrienden, prettige feestjes. En natuurlijk de verbouwing van het opgekochte ziekenhuis in Inzell. Nu een schaatsacademie. Zo bleef ik in contact. Met Jeremy Wotherspoon bijvoorbeeld. Hij mag dan misschien een beetje afwezig kijken, maar het is een ontzettend aardige jongen, met een imponerende staat van dienst.”

Klussenier, een andere koers dus voor de perfect Nederlands sprekende Vtípil. ,,Ach ja, hier had ik geen landgenoten om me heen. Ik heb alles uit het woordenboek. En Judith natuurlijk. We zijn nu vijf jaar getrouwd. En nu? Met hout werken is erg leuk. Wel massief hout natuurlijk.” Eigenlijk is de woning in Veldhuizen een soort showroom. Ieder vertrek herbergt wel een fraaie kast of tafel, van eigen makelij.

Zie ook: Donderdagavond 21 april; RTL 4; 'Help mijn man is klusser'

Foto:

Mirek Vtípil: ,,Offerte? Bel 06-40414842 of kijk op www.mirekvtipilklussenier.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie