Tjeerd van Veen: ‘Strafrecht kent nauwelijks deals’

27 april 2011 om 00:00 Achtergrond

Willemijn van Veen (29) is strafrechtadvocaat en aan die discipline ontbrak het nog bij Van Veen Advocaten. Dàt, plus vijf jaar ervaring in Rotterdam is toegevoegde waarde. Bovendien werkte ze in haar studententijd twee dagen per week als juridisch medewerker ‘incasso’ bij het Edese advocatenkantoor. Zij kent het bedrijf en het bedrijf kent haar.

EDE - Van Veen Advocaten breidt uit met strafrechtadvocatuur. Vader en dochter beiden in de verdediging? Nee, ze is geen beoogd opvolgster van vader Tjeerd van Veen (net zestig) en evenmin geniet ze een voorkeurspositie. Marie-José Urlings

Wortels

Niet met een gouden, maar wel met de paplepel heeft Willemijn de advocatuur binnengekregen. Verdedigen, pleiten en praten, maar ook luisteren is haar vak. Ze laat haar vader in het tweegesprek veel ruimte, maar heeft weinig moeite zich zelfbewust staande te houden. Twee generaties, die beiden in Utrecht strafrecht studeerden en van wie nu de dochter in de voetsporen van haar vader treedt en daarmee feitelijk terugkeert naar de wortels van de advocatuur, het oorspronkelijke vak. Strafrecht, de verdediging van (verdachte) wetsovertreders en criminelen.

Van Veen (senior) begon in 1977. ,,Een heel andere tijd’’, constateren beiden. Met Jos Luiten begon hij een ‘algemene praktijk als sociaal advocaat’. ,,We deden van alles. Van echtscheidingen tot vreemdelingenzaken en we hadden als eersten een gratis spreekuur. Drempelverlagend’’.

Eind jaren tachtig werd gefuseerd met een Bennekoms kantoor. Luiten werd rechter en het kantoor ging verder onder de naam Van Veen advocaten met anno 2011 achttien advocaten (van wie acht gelijkwaardige partners) en ruim twintig ondersteunende medewerkers.

Familiedynastie

Een bescheiden imperium, maar zeker niet met de bedoeling een familiedynastie te worden (ook zoon Rutger is advocaat). Tjeerd van Veen heeft een praktijk in ondernemingsrecht en houdt zich al jaren bezig met overnames, contracten en ontslagzaken. Heel ander werk dan zijn dochter doet. ,,Aan civiel recht gaat veel meer gedoe vooraf en soms kom je helemaal niet aan rechtszittingen en pleiten toe’’’, zegt hij en Willemijn beaamt dit. ,,Het strafrecht kent nauwelijks schikkingen of deals’’.

,,Het leuke van strafrecht is juist dat je veel onderweg en in de rechtbank bent. Ik heb cliënten in het hele land, die niet naar kantoor kunnen komen omdat ze vast zitten. Sommigen kennen mij nog uit mijn tijd in Rotterdam en willen door mij worden verdedigd. Dat is geen probleem voor mijn vorige werkgever, want daarmee heb ik nog steeds goede contacten. Ik heb daar veel ervaring opgedaan omdat het kantoor in Rotterdam uitsluitend strafpleiters heeft.’’

In haar Rotterdamse tijd had ze allerlei zaken van diefstal tot moord en veel drugsdelicten. Bang is ze nooit geweest. ,,Ik sta aan hun kant, ze hebben mij nodig’’, zegt ze nuchter. ,,En als ze er moeite mee hebben dat ik een vrouw ben, nou, dan zoeken ze maar een andere advocaat.’’

Open sfeer

Willemijn studeerde zowel in strafrecht als criminologie af en specialiseerde zich in jeugdrecht (uithuisplaatsingen en onder toezichtstellingen) en ‘doet’ nu ook persoons- en familierecht erbij. ,,Dat is aan elkaar gelieerd en het prettige is dat ik in ons kantoor daarvoor te rade kan bij specialisten. Er heerst hier een open sfeer met veel overleg. Juist met al die disciplines en deskundigheden kun je je breed oriënteren op een zaak. Wij kennen geen standsverschillen en daardoor werkt de synergie, het gezamenlijk optrekken om tot de beste conclusies en resultaten te komen’’.

Maximum

Dat multidisciplinaire samenwerken is noodzakelijk. ,,De eisen van klanten zijn groter en gecompliceerder’’, zegt Van Veen. ,,Er zijn meer specialisaties en je moet focussen op een paar vakgebieden, anders ben je alleen maar bezig bij te lezen’’. Zijn dochter vult aan: ,,Twee rechtsgebieden zijn het maximum denk ik’’.

Milieuwetten

Van Rotterdam naar Ede. Heeft een ervaren strafrechtadvocaat hier wel genoeg werk? Willemijn schiet in de lach. ,,Meer dan genoeg. Bovendien werkt Van Veen Advocaten in het hele land en dan ligt Ede ideaal centraal. Trouwens, strafrecht behelst niet uitsluitend geweldsdelicten en diefstallen, het zogenaamde commune strafrecht. Er is ook een tak economisch- en milieustrafrecht en daarin is genoeg te doen in Ede en omgeving. Agrariërs die milieuwetten overtreden of mensen die belastingfraude plegen bij voorbeeld’’.

En de samenwerking vader-dochter en de positie van de laatste in het kantoor? Geen enkel probleem, betoogt het tweetal. ,,Willemijn is een ervaren kracht die goed past in het systeem. Ze heeft op eigen kracht een praktijk opgebouwd en wordt net zo behandeld als iedereen’’, verzekert Van Veen.

Foto:

Van Veen senior en zijn dochter Willemijn: ,,Je moet je focussen op een paar vakgebieden.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie