Lange juridische strijd in petto

4 mei 2011 om 00:00 Regio

Haastige spoed is zelden goed, zo staat in een van de inspraakreacties. In de voorbereiding voor het nieuwe bestemmingsplan zijn er veel inspraakavonden gehouden. Avonden waar vanuit de gemeente naar mensen in het buitengebied veel verwachtingen zijn gewekt. Op formulieren kon men aangegeven wat men in het nieuwe bestemmingsplan wilde zien. Het resultaat is dat de meesten daarvan niets terug zien in het nieuwe plan.

Buitengebied massaal tegen bestemming EDE - Het buitengebied loopt te hoop tegen het nieuwe bestemmingsplan agrarisch buitengebied. Ruim 450 zienswijzen zijn er tegen het bestemmingsplan ingediend. De zorgen zijn zelfs zo groot dat LTO Noord, AJK Wekerom-Stroe, AJK Ederveen en de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland de krachten hebben gebundeld. Het lijkt een lange juridische strijd te worden voordat het bestemmingsplan uiteindelijk vastgesteld is. Een strijd die de gemeente en de agrarische ondernemers veel geld en energie gaat kosten.

door Jan de Boer

Niet serieus

Enkele citaten van agrariërs in de inspraakreactie van Robert Kamphuis van Van Westreenen, adviseurs voor het buitengebied, tijdens de behandeling van het bestemmingsplan in de commissie Ruimtelijke Ordening: ,,’Door de gemeente is vaak gezegd, wacht met je bedrijfsuitbreiding op het nieuwe bestemmingsplan. Nu is het plan er bijna en mag er nog bijna niks’, ‘hebben we enquêtes ingevuld, inspraak gedaan, we zijn naar informatiebijeenkomsten geweest en nu blijkt dat er gewoon niet naar je wordt geluisterd en dat je niet serieus wordt genomen’, ‘ volgens mij wil de gemeente alleen snel een bestemmingsplan vaststellen, zodat ze in de toekomst leges kunnen blijven heffen en nieuwe ontwikkelingen worden doorgeschoven, zodat ze daar ook leges voor kunnen heffen’.”

Het lijkt helder dat het bestemmingsplan niet kan rekenen op een groot draagvlak in het buitengebied. Het enige wat er gebeurt, is het digitaliseren van bouwblokken, iets waartoe de gemeente wettelijk is verplicht. Tegen iedereen die in het buitengebied wat wil, wordt nu gezegd dat het in een later stadium geactualiseerd wordt. En: ‘Vraag het volgend jaar maar opnieuw aan’, iets waar de agrariërs niets van begrijpen. Zij zijn bij alle inspraakavonden geweest in de verwachting dat alles in het nieuwe bestemmingsplan geregeld zou worden. Dat er niets geregeld lijkt te zijn, is de kern van het grote protest in het buitengebied tegen het nieuwe bestemmingsplan.

Waarom wordt het bestemmingsplan niet meteen geactualiseerd? In de voorbereiding is het mis gegaan tussen de gemeente en het bureau die het bestemmingsplan zou maken. Ede heeft het bureau er uit gedaan en op het gemeentehuis is men zelf aan de slag gegaan. Met als resultaat dat men zich alleen op de bouwblokken heeft geconcentreerd. Aan de rest is niets gedaan. Ook omdat de gemeente koste wat het koste het bestemmingsplan in juni 2011 in de gemeenteraad wilde behandelen. ,,Wat de gemeente nu bespaart, krijgt zij later tien keer terug”, meent een ontevreden agrariër.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie