Ruben Knab wil naar Spelen

18 mei 2011 om 00:00 Sport

De 23-jarige sporter hoopt deel te nemen aan de Olympische Spelen van Londen in 2012. Knab maakt deel uit van de Holland Acht, in 1996 gouden medaillewinnaar en sindsdien het koningsnummer in het Nederlandse roeien.

Londen: een uur vliegen en toch ver weg BENNEKOM - Londen is ruim een uur vliegen. Het lijkt dichtbij, maar is nog ver weg voor de Bennekomse roeier Ruben Knab.

door Eip Janssen

,,Natuurlijk wil ik er bij zijn. De Olympische Spelen zijn het hoogst haalbare. Hoewel ik de jongste ben in de selectie heb ik de ambitie mijzelf te meten met de wereldtop. Maar het is nog een lange weg.” De onderlinge concurrentie is groot. ,,Je bent nooit zeker van je plaats. Het is echte topsport. Van de negentien mannen in de selectie moeten er vijf afvallen. Naast de acht wordt er voor twee andere boten geselecteerd, een vier en een twee.” Ruben Knab weet dat de eisen van het NOC* NSF hoog zijn. ,,Hoger dan die van het IOC. Je moet medaillekansen hebben.” Knab staat bij het NOC*NSF als ‘talent’ geregistreerd. ,,Maar daar kun je geen brood van kopen. Hoogstens een gratis studie advies krijgen”, grapt hij.

Het traject naar Londen 2012 begint dit jaar al. Op 28 en 29 mei vindt in München de eerste wereldbeker plaats. Daar moet ‘vertrouwen’ worden opgebouwd. Vervolgens kunnen in augustus bij de wereldkampioenschappen kwalificaties voor de spelen verdiend worden. Mocht dat mislukken is er in 2012, voor de Spelen, nog een herkansing.

Pieken

,,Zelf vind ik het jammer dat er geen rekening gehouden wordt met de groei van een ploeg, iets wat niet naar voren komt in de klassering op een toernooi een jaar voor de Spelen. Een bondscoach kan dat wel goed inschatten. Op deze manier moeten we twee keer pieken, terwijl je eigenlijk volledig voor de Olympische Spelen wilt gaan.” Het roeien werd Ruben Knab niet met de paplepel ingegoten. ,,In mijn jeugd heb ik gevoetbald en gebasketbald. Toen ik in Amsterdam ging studeren ben ik in het roeien terecht gekomen. Erg populair onder studenten. Ik werd lid van roeivereniging Nereus.”

Knab bleek talentvol. ,,Dat klopt. Maar met talent alleen kom je er niet. In de winter maak ik per week zo’n dertig trainingsuren, om een goed duurvermogen op te bouwen. ‘s Zomers wordt de omvang minder, dan trainen we meer op snelheid.” Knab heeft als roeicollega Diederik Simon, die goud won bij de Olympische Spelen in 1996. ,,Simon heeft veel ervaring. Hij houdt ons scherp. Met name bij wedstrijden spreekt zijn ervaring, dan neemt hij de leiding in de ploeg. Bij de trainingen is hij meer op zijn zichzelf gericht.” Vorig jaar werd Ruben Knab genomineerd als sportman van Ede. ,,Toen ik zag dat Edward Gal er bij stond wist ik dat hij het zou worden. Ik was al vereerd erbij te staan, wie weet welke prestaties ik op mijn naam heb staan bij een volgende verkiezing. Maar eerst Londen nog bereiken. En daar gaat meer inzitten dan een uurtje vliegen”, besluit hij.

Foto:

Bennekommer Ruben Knab (voorgrond) roeit samen met Bob van Velsen. De intensiteit wordt opgevoerd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie