Marathonzitting buitengebied

25 mei 2011 om 00:00 Regio

Vooraf had de griffie nog een probleem hoe zij moest omgaan met op de kop af 151 insprekers, die zich hadden aangemeld. In de verordening staat dat insprekers per agendapunt vijf minuten hebben met een maximum van een half uur. Uiteindelijk bepaalde de agendacommissie dat iedereen maximaal twee minuten per persoon krijgt om de zienswijze toe te lichten.

‘Conserverend’ leidt helaas een eigen leven EDE - Een marathonzitting dinsdag van de commissie Ruimtelijke Ordening over het bestemmingsplan Agrarisch Buitengebied. Tegen dit plan zijn 450 zienswijzen ingediend. 175 daarvan werden op de laatste dag ingeleverd door Steven van Westreenen, adviseur voor het buitengebied. ,,Het gebied gaat niet op slot”, reageert wethouder Roel Kremers.

door Jan de Boer

Kremers vindt het jammer dat het bestemmingsplan Agrarisch Buitengebied het stempel conserverend heeft gekregen. ,,Deze term is helaas een eigen leven gaan leiden. In de praktijk is dit bepaald als beperkend en rigide. Dit is zeker niet het geval. Hiermee wordt alleen aangegeven dat geheel nieuwe ontwikkelingen alleen meegenomen zijn als duidelijk was dat dit kon. Hiermee is de zelfde systematiek gehanteerd als bij de actualisering van de bestemmingsplannen voor de kernen.”

450 zienswijzen vindt Kremers niet bijzonder. ,,Bij Kernhem waren dat er 1000. Voor het bestemmingsplan Agrarisch Buitengebied zijn 4400 adressen aangeschreven. Tien procent heeft daarop gereageerd, dat is redelijk normaal.”

Het aantal zienswijzen betekent in de ogen van Kremers niet dat de gemeente het huiswerk niet goed heeft gedaan. ,,Dat is het misverstand dat is ontstaan. Wij hebben precies gedaan wat wij met elkaar hebben afgesproken.”

,,Alleen gaandeweg de discussie”, gaat de wethouder verder, ,,hebben we gezegd dat we nieuwe ontwikkelingen niet kunnen meenemen in dit gigantische bestemmingsplan. Hoe dat misverstand is ontstaan? Dat komt omdat aan mensen in het verleden is gesuggereerd dat wijzigingen misschien kunnen meeliften met het nieuwe bestemmingsplan. Als het niet kan, komt men in een project van volgend jaar.”

De laatste vier, vijf jaar gebeurde er eigenlijk niets, aldus Kremers. ,,Daardoor had men het gevoel dat de boel op slot zat. Iedereen kon een wijziging aanvragen op grond van het geldende bestemmingsplan, maar dat heeft men niet gedaan. Veel agrariërs hebben gewacht in de veronderstelling - die hier bij de gemeente gewekt is - dat de gemeente alle nieuwe dingen zou meenemen in het nieuwe bestemmingsplan. Dat is de agrariërs ook ingepraat door een aantal adviseurs.”

Een paar jaar geleden is volgens Kremers onder zijn voorganger Wilke Dekker al gezegd dat het bestemmingsplan Agrarisch Buitengebied wordt gemaakt aan de hand van wat er op dat moment bekend is.

,,Nieuwe ontwikkelingen konden gewoon de reguliere weg volgen door een bestemmingsplanwijziging in te dienen. Wachten op het nieuwe bestemmingsplan is de keus van de ondernemer zelf. Met alle adviseurs hebben we overleg gehad. Ergens is het mis gegaan. Waar, dat weet ik niet. Dat vraag ik mij ook af.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie