Tekenaar kijkt heel anders dan vogelaar

22 juni 2011 om 00:00 Regio

De in Moerkapelle geboren Elwin van der Kolk was al op jonge leeftijd gefascineerd over de natuur om hem heen. Een groot deel van zijn tijd bracht hij toen door met vogelen en het tekenen van vogels. Bij het schilderen maakt de Bennekommer gebruik van acrylverf. Ook maakt hij veel pentekeningen en kleurenillustraties, die gebruikt worden in de publicaties van verschillende vogelorganisaties. Vroeger werkte hij op een kamertje in z’n woonhuis aan de Midden-Eng. Nu in een eigen atelier waar hij z’n eigen stekkie krijgt. In een deel daarvan hangen werken van Elwin van der Kolk, zijn vrouw Marleen geeft daar zanglessen.

Elwin van der Kolk opent nieuw atelier BENNEKOM - De bekendste en vrolijkste vogelaar van Nederland, Nico de Haan, voerde het woord tijdens de officiële en feestelijke opening van het fonkelnieuwe atelier van de Bennekomse tekenaar Elwin van der Kolk. Het tweetal kent elkaar een geruime tijd. ,,Al zoekend in de archieven vond ik een Vogelaartje uit 1986. Toen was Elwin een jaar of veertien. Er was een wedstrijd uitgeschreven wie de beste tekening had gemaakt. De mooiste tekening was een door Elwin getekende ijsvogel”, herinnert De Haan zich als de dag van gisteren.

door Jan de Boer

Tegenwoordig maken De Haan en Elwin van der Kolk, die naast zijn tekenwerk ook drie dagen in de week biologiedocent is aan het Ichtus College in Veenendaal, samen boeken. Voorbeelden daarvan zijn voor de jeugd de Vogelontdekgids, bekroond met de zilveren griffel 2007. En het in 2009 verschenen Tjielp, een jaar vol vogels met Nico de Haan. Burgemeester Cees van der Knaap was geraakt door de kwaliteit van de uitnodiging voor de opening van het atelier. ,,Als je dat kunt, kun je wel een beetje schilderen.”

Het bijzondere is dat illustratietekenaars volgens De Haan meer zien dan vogelaars. ,,Een vogelaar komt langs en die ziet bijvoorbeeld een meerkoet en hij is dan klaar. Voor een tekenaar is dat niet genoeg. Hij moet gaan zitten en de vogel op onderdelen bekijken. Dan gaat er een wereld voor je open. Een tekenaar kijkt heel anders. Daar ben ik een beetje jaloers op. Illustratoren zien veel meer dan wij. Daardoor komen ze ook tot zulke bijzondere prestaties.”

Naast dat hij goed kan tekenen is Elwin van der Kolk een goede vogelaar, vindt Nico de Haan. ,,Je kunt wel een beetje vogels vanaf een plaatje gaan tekenen. Maar als je erg van vogels houdt, komt er een heel andere dimensie bij. Samen hebben wij een rubriek in het blad Vogels. Toen ik Elwin daarover benaderde was hij heel verbaasd. Nu is Elwin zelf een idool, hij is tot hele grote hoogten gestegen.”

Voor de rubriek bedenken zij tevoren wat er gemaakt moet worden. ,,Na het praten zie ik het hele beeld bij mij op de computer binnen komen. En kan ik het verhaal gaan schrijven. Dat is natuurlijk fantastisch. Dat kan alleen maar met mensen die weten waar het over gaat. Dat kan Elwin, dat is heel bijzonder,” aldus Nico de Haan.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie