Voetbalscout met hond stopt

6 juli 2011 om 00:00 Sport

,,Er is in deze omgeving echt geen veld te vinden waar ik niet heb gestaan. En altijd met waardering en respect door de clubs ontvangen’’, begint de 64-jarige Edenaar zijn terugblik. ,,Het is al bij de Edesche Boys begonnen. Daar heb ik in de jeugdafdeling echt alles wat voorhanden kwam gedaan. Dennis, mijn zoon, had wel talent. En werd gekozen in de toenmalige Arnhemse jeugdselectie. Al snel werd ik gevraagd te vlaggen. Om een lang verhaal kort te maken: van het één kwam het ander. En was ik onderdeel van het team.” Van Peursem bleek kijk op het spelletje te hebben. ,,Dat geloof ik wel. Maar daarnaast was ik oprecht geïnteresseerd in de persoon. Misschien is dat wel het grote verschil met een BVO scout. Die kijken naar bepaalde posities. Bij de KNVB kijken we meer naar de voetbalontwikkeling. Soms blijkt een speler op een andere positie ook goed uit de voeten te kunnen.”

EDE - ,,Werken met de jeugd is het liefste wat ik doe. Je krijgt er zoveel plezier voor terug”, meent Bart van Peursem. Ruim dertig jaar was hij scout voor de KNVB in de regio Ede. Het is tijd om te stoppen. ,,Ik heb bij mijn afscheid de gouden waarderingsspeld en een prachtige oorkonde ontvangen. Een voorrecht dat mij ten deel viel.”

door Eip Janssen

Tosca

Spelers die door de KNVB gescout zijn, worden uitgenodigd tot het spelen van selectiewedstrijden. ,,Ik ben daar altijd bij. Collega’s beoordelen hen. Soms gaat het de eerste wedstrijd niet naar wens. Daarom oordelen de scouts pas na twee wedstrijden. Meestal had ik het wel goed gezien”, aldus Bart van Peursem. ,,En zijn hond was het er vaak mee eens”, vult echtgenote Janny aan. Dat vraagt om een toelichting. ,,Bart en zijn hond Tosca vormen samen een twee-eenheid. Ook op het voetbalveld. Hij stond geconcentreerd naar een speler te kijken. De riem nog in de hand. Alleen geen hond. Die had zich losgerukt. En allang gezien dat het een talent was.”

,,Hoe je een talent snel herkent? Kijken of hij spelletje ziet. De volgende actie al in huis heeft. En door met zijn omgeving te praten. Ik wil altijd weten hoe het spelertje in elkaar steekt. Zijn mentaliteit en gedrag is ook belangrijk”, weet Van Peursem.

Pareltje

,,Vaak zie ik spelers wat vaker. Dan herken je patronen. Natuurlijk hoop je een pareltje te ontdekken.” Hoewel Bart van Peursem daarover bescheiden blijft is zijn erelijst niet onaanzienlijk. Op een schitterende fotocollage, aangeboden door de KNVB, zien we Andy van der Meijde, Kiki Musampa maar ook Nick de Bondt. ,,Niet onaardig toch. En ook Rence en Clint van der Wal, de broers Van Eck en vele anderen stonden in mijn boekje. De laatste was DTS’er Mathijs Toonen.” Bart van Peursem heeft altijd de verleiding kunnen weerstaan naar een BVO over te stappen. ,,Ik ben vaak gevraagd. Maar voelde mij daar ongeschikt voor. Te commercieel. Nu heb ik meegewerkt aan de ontwikkeling van het jeugdvoetbal. Met geen goud te betalen.”

Hij heeft nog een wens. ,,In Ede is een vacature. Ik wil een opvolger graag wegwijs maken. Aanmelden bij de KNVB district Oost.”

Foto:

Bart van Peursem speurde op vele velden naar voetbaltalent en soms ook naar zijn hond Tosca.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie