‘Aantasting nog open gebied’

6 juli 2011 om 00:00 Regio

De vereniging vroeg een voorlopige voorziening om de bouw in het agrarische gebied tegen te houden. Uiterlijk 15 juli doet staatsraad Rein Jan Hoekstra een uitspraak. Tijdens de levendige zitting werd duidelijk dat er in de ogen van de gemeente Ede geen schorsingsverzoek kon worden aangevraagd. Volgens Hoekstra kon dat wel. Uitgebreid werd er gesproken over de noodzaak van een kerk met ongeveer duizend zitplaatsen op die plek.

Voorlopige voorziening tegen bouw kerk EDE - Bij de Raad van State speelde vrijdag de procedure tegen de bouw van een kerk op de hoek van de Krommesteeg en de Lunterseweg in Ede. Deze was aangespannen door de vereniging Behoud Kernhem/Doesburg.

Volgens de vereniging Behoud Kernhem/Doesburg past een kerk niet in een open agrarisch gebied. ,,Het aanwijzen van deze locatie zorgt voor een premature aantasting van het nu nog open gebied en wellicht dat in de toekomst er in het geheel geen woonbebouwing in vlek C zal ontstaan’’, aldus advocaat Frank Scheffer, die de vereniging vertegenwoordigde.

Volgens hem heeft Ede nog vele plannen in de pijplijn voor woningbouw, die eerder ‘aan snee’ zijn dan vlek C. Voorbeelden zijn de Stationszone, Veluwe Poort en het Enka-terrein. ,,Ook de herinrichting van de wijk Veldhuizen zal nog de nodige woningbouw opleveren.”

Ede kan, aldus de bij de zitting aanwezige ambtenaar, de motivering van de vereniging voor een voorlopige voorziening niet volgen. ,,Met de vaststelling van het bestemmingsplan agrarisch buitengebied Lunterseweg 25 in Ede is het een logisch gevolg dat de gemeente over gaat tot het verlenen van de reeds aangevraagde omgevingsvergunning. Met andere woorden wordt de motívering van de voorlopige voorziening door ons niet begrepen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie