Vluchtheuvel ‘niet ideaal’

13 juli 2011 om 00:00 Voorpagina

Van Milligen vervangt zijn collega Breunis van de Weerd, de wethouder met verkeer in zijn portefeuille die op vakantie is. ,,Nu kunnen fietsers en voetgangers even stilstaan op die vluchtheuvel. We hadden ook opstelstroken willen maken voor automobilisten die links- of rechtsaf willen slaan, maar daar is de weg te smal voor. Dan zou je bomen moeten kappen en dat mag niet. In overleg met de politie hebben we dit ervan gemaakt’’, aldus Van Milligen.

Ongeval na herstructurering Lunterseweg EDE - Wethouder Evert van Milligen noemt de nieuwe verkeerssituatie op de Lunterseweg bij de kruising met de Krommesteeg en de Zonneoordlaan ,,niet ideaal’’. Er komt binnenkort een permanent blauw bord met een adviessnelheid van zestig kilometer per uur. De vluchtheuvel, waardoor zaterdag een ongeluk is ontstaan, werd aangebracht om fietsers veiliger over te laten steken.

Zestig

Hij wijst erop dat het gaat om het verkeer dat vanaf Ede komt. Er is een blauw bord geplaatst met een maximum adviessnelheid van zeventig kilometer per uur. ,,Dat zou tijdelijk zijn, maar nu wordt dat permanent en verlagen we die snelheid naar zestig. Bovendien plaatsen we dat bord wat verder weg van de nieuwe situatie en een extra bord met ‘situatie gewijzigd’. Er is ook ledverlichting aangebracht in de witte markering.’’

De vluchtheuvel/verkeersgeleider is twee meter breed en doemt tamelijk onverwacht op voor automobilisten die vanaf Ede een tamelijk scherpe bocht door rijden. ,,Als je de markering in de gaten houdt, hoeft het geen probleem te zijn’’, meent de wethouder, die zelf ook polshoogte ging nemen op locatie.

Ongeval

De verkeersgeleider werd enkele weken geleden geplaatst, in het kader van nieuw asfalt en herstructurering van de Lunterseweg. Nu blijkt het toch een obstakel te zijn dat gevaar met zich meebrengt. Zaterdagochtend raakte een vrouw en een kind gewond, toen zij met haar auto op de geleider kwam, de macht over het stuur verloor en daarna tegen een boom reed.

Een 31-jarige vrouw uit Ede reed zaterdag omstreeks 07.30 uur met haar drie kinderen van 5 en 6 (tweeling) jaar over de Lunterseweg. Ter hoogte van de laatste bocht voor de Zonneoordlaan werd de moeder vermoedelijk net voor de eerste middengeleider afgeleid waardoor zij met twee linkerbanden over de middengeleider is gereden. Beide banden klapten en vervolgens verloor de controle over de auto.

Boom

De tweede middengeleider is zij rechts gepasseerd en is vervolgens met de voorzijde van de auto tegen een boom aangereden. De inzittenden raakten licht gewond. Ambulancepersoneel heeft de vrouw en haar drie kinderen overgebracht naar het ziekenhuis. De tweeling liep vermoedelijk een hersenschudding op.

Buurtbewoners klagen sindsdien over de gewijzigde verkeerssituatie, zoals Gerrit Donkelaar, woonachtig op de hoek van de Krommesteeg en de Lunterseweg. ,,Hopeloos’’, zegt de Edenaar over de nieuwe verkeersgeleiders. Hij begrijpt niet hoe verkeersdeskundigen het zo konden creëren en vindt dat de gemeente dit weer aan moeten passen zodat de verkeerssituatie minder gevaarlijk wordt.

(inzetfoto: De auto van de 31-jarige vrouw die zaterdag tegen een boom tot stilstand kwam)

u zie ook de video op: www.edestad.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie