‘Je begint met een kopje koffie’

3 augustus 2011 om 00:00 Regio

Jarenlang heeft Van den Top in de zorg gewerkt met mensen die een verstandelijke beperking hebben. Decota dagbesteding wil in de stichtingsvorm werken. Daarvoor zijn al gesprekken gaande met de notaris in Lunteren. ,,Ik heb gewerkt op de oude Hartenberg en bij Careander in Lunteren. En ik zit nu al negen jaar in het onderwijs. Bij de ROC in Amsterdam geef ik een hele dag in de week op mbo-niveau les bij de afdeling zorg en welzijn.”

Lunchroom Decota start dagbesteding LUNTEREN - Volgens veel Lunteranen heeft Decota het lekkerste kopje koffie van het dorp. Iets waar eigenaar Jochem van den Top, die sinds mei 2011 met Lunchroom Decota is gestart, heel blij mee is. Dorpsstraat 76 is dé plek waar je met het mooie weer ‘s ochtends op het terras voor de lunchroom iets kunt gebruiken. Decota is speciaal, omdat er met mensen met een verstandelijke beperking wordt gewerkt. ,,Ik wil een dagbesteding bieden aan mensen met een beperking.”

door Jan de Boer

Decota lunchroom, dat tijdens winkeltijden op zes dagen in de week geopend is, moet de hoofdmoot van de inkomsten van Jochem van den Top worden.

,,Ik ben zelf een echte Lunteraan en heb een zoon van negentien jaar met het syndroom van Down. Ik mis een stukje dagbesteding in Lunteren. Er is niet zo heel veel op dat gebied. In eerste instantie wilde ik dat met een agrariër doen. De plannen om met een zorgboerderij te starten heb ik nog steeds. Van oudsher kom ik zelf ook uit de agrarische wereld.”

Soortgelijke initiatieven als Decota lunchroom zijn er al in Ede met ‘Soep en zo’ en in Barneveld met de ‘Rozerie’. Van den Top richt zich op mensen met een persoonlijk gebonden budget (pgb) dan wel met een awbz-uitkering.

,,Het is mijn bedoeling om met Decota een leerbedrijf voor hen te worden. De school ‘De Meerwaarde’ uit Barneveld is hier al langs geweest. Zij willen bij mij stagiaires plaatsen. Ik probeer een combinatie te maken van mensen met een verstandelijke beperking en een lichamelijke beperking. Het is ook goed toegankelijk voor ouderen met een beperking. Iedereen is welkom. Ik zie het als ‘voor en door’.”

Omdat hij zelf in het onderwijs werkt, wil Jochem van den Top ook een combinatie maken met de jeugd. ,,Een dag per week kunnen mensen stage lopen. Dat is één aspect. Ook dagbesteding. Nu werkt bij mij Michael op vrijwillige basis, hij heeft geen werk op dit moment.” Van den Top is niet zomaar met zijn lunchroom begonnen. ,,Daar heb ik natuurlijk wel onderzoek naar gedaan. Een zaak met een broodje en echt goed kopje koffie was er niet. Het begint met een kopje koffie.”

Van den Top hoopt met Decota lunchroom te bereiken dat er een stuk dagbesteding ontstaat in Lunteren. ,,Heel veel ondernemers uit Lunteren werken er al aan mee. Dat merk je aan de kwaliteit van de broodjes van de bakker uit Lunteren. De plaatselijke groenteboer en slager leveren ook aan mij. Op fulltime basis kunnen hier vier mensen werken. Dat kunnen ook acht of tien parttimers zijn. Niet iedereen kan hier werken. Je moet wel kijken of het past bij de lunchroom. Maar ook of het bij de persoon zelf past.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie