Vallende sterren

10 augustus 2011 om 00:00 Regio

DE KRAATS / BENNEKOM - Leden van de stichting De Dorschkast houden zaterdag 13 augustus weer het jaarlijkse oogstfeest.

,,Deze dag dorsen wij de rogge en het spelt dat we verbouwd hebben. Wij dorsen het graan met onze dorskast uit het jaar 1928 aangedreven door een trekker uit het jaar 1953. Het graan wordt in Veenendaal gemalen in molen De Vriendschap. Het meel gaat naar Bakkerij Ten Veen bij ons in de Kraats waar er brood van gebakken wordt’’, zegt secretaris Henk van Steenbergen.

Tijdens deze oogstdag zijn er oude machines te zien. Voor de kinderen is er een luchtkussen en pannenkoeken. De stichting is in 2002 opgericht met als doelstelling het in stand houden van het agrarisch cultureel erfgoed, in de ruimste zin van het woord. In een voormalige schuur van een werktuigencoöperatie die volledig gerestaureerd is worden onze machines gestald. De leden verbouwen op dit moment 1 hectare rogge en 1 hectare spelt. ,,Van de opbrengsten van het graan en de bijdragen van de donateurs/sponsors proberen we de zaken te onderhouden.’’

OTTERLO - Na de zomervakantie zullen de repetitieavonden van het Christelijk Streekkoor Otterlo weer beginnen. Deze worden op donderdag gehouden in het verenigingsgebouw Eben Haëzer aan de Kerklaan in Otterlo, naast de Hervormde Kerk. De eerste twee zijn op 18 en 25 augustus en staan in het teken van open avonden.

Een ieder die graag wil zingen of een keer wil komen luisteren en kijken, kan deze avonden bezoeken. ,,Als u echter op deze avonden verhinderd bent om te komen, en u bent toch geïnteresseerd om te zingen, dan kan u uiteraard ook op een andere repetitieavond een kijkje komen nemen. Iedereen die graag wil zingen of denkt ‘dit is wel een avond voor mij om te ontspannen’ is welkom. Het repertoire dat wij zingen is hoofdzakelijk het geestelijke lied, wat wij ook uitdragen in onze eigen concerten in diverse kerken binnen de regio en daarbuiten en in verzorging- en bejaardenhuizen binnen de gemeente Ede en Barneveld’’, aldus een koorlid.

De repetitieavonden zijn altijd op donderdag van 19.45 uur tot 21.45 uur. Het koor is op zoek naar zowel vrouwen als mannen (vooral tenoren) die het komen versterken.

EDE - Sterrenvereniging Astra Alteria houdt vrijdagavond 12 augustus een zogenoemde Starparty op de Hessenhof, Hessenhof 41, te Ede. Op deze avond zijn er veel vallende sterren te zien (ongeveer zestig per uur). Het zijn brokjes steengruis van de meteorenregen Perseïden die als vallende sterren naar beneden komen.

De stofjes zijn vaak niet groter dan zandkorrels en verbranden in de atmosfeer van de aarde. Die kleine brokjes steen vliegen zo hard door de dampkring van de aarde dat er een lichtflits te zien is. Het lichtspoor is spectaculair en kan één tot zes seconde duren.

Vanaf 21.30 uur zijn liefhebbers welkom. Tot 22.30 uur is er een binnen- en buitenprogramma voor de jeugd en volwassenen. Kinderen kunnen een waterraketfles lanceren en een planetenpad uitzetten. Binnen wordt uitgelegd wat vallende sterren zijn. Er zijn telescopen aanwezig waardoor u naar de volle maan, de andere planeten en de sterren kunt kijken. Als klap op de vuurpijl gaan bezoekers om 22.30 uur onder deskundige begeleiding met elkaar naar de vallende sterren kijken.

Invulformulier: www.AstraAlteria.nl. Kosten: twee euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie