Slijters starten met sluitende leeftijdscontrole

10 augustus 2011 om 00:00 Regio

Bij de aankoop van leeftijdsgebonden artikelen, zoals alcohol, worden de potentiële kopers voortaan op leeftijd gecontroleerd. Hiervoor gebruiken de ondernemers het leeftijdscontrolesysteem ‘Ageviewers’ van het Bredase bedrijf HEM (Hollandsche Exploitatie Maatschappij). Namens de gemeente Ede verricht wethouder mevrouw Hélène Hullegie de officiële handeling bij slijterij Bleekemolen, Nieuwe Erf 5 te Lunteren, om 14.00 uur.

LUNTEREN / OTTERLO - Twee slijters in de gemeente Ede zetten woensdag 10 augustus het leeftijdscontrolesysteem ‘Ageviewers’ in werking. Het gaat om slijterij Bleekemolen in Lunteren en slijterij De Waldhoorn in Otterlo.

Deze ingebruikname is het resultaat van de goede samenwerking tussen de KSU (Koninklijke SlijtersUnie), de Hollandsche Exploitatie Maatschappij in Breda (producent / leverancier van dit innovatieve leeftijdscontrolesysteem), de gemeente Ede en het regionale alcoholmatigingsproject ‘FrisValley’. Tal van ‘Frisprojecten’ en GGD afdelingen in Nederland zijn actief om het alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar structureel terug te brengen. Onder meer door de kans op het kunnen aankopen van alcohol zo klein mogelijk te maken.

Met ‘Ageviewers’ worden transacties op afstand beoordeeld. Vanuit een van netwerkcamera’s voorziene terminal bij de kassa wordt een beeld van de consument via een beveiligd netwerk naar een extern controlecentrum gecommuniceerd. Daar wordt door een operator in ongeveer 3 seconden vastgesteld of de klant de vereiste leeftijd heeft.

Is er ook maar de geringste onzekerheid over de leeftijd, dan verzoekt de operator om het legitimatiebewijs op de terminal te plaatsen. Zodoende kan op afstand de exacte leeftijd worden vastgesteld en alsnog een autorisatiesignaal worden afgegeven, of juist worden uitgesloten dat een aankoop plaatsvindt. Privacy is gewaarborgd: er wordt niet gefilmd, niet gefotografeerd, niet gescand.

De klant is niet verplicht aan deze leeftijdscontrole mee te doen. Hij kan er altijd voor kiezen om er niet aan mee te werken. In dat geval kan hij/zij de gewenste artikelen echter niet meenemen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie