Knallende start Heideweek

24 augustus 2011 om 00:00 Voorpagina

Af en toe werd een schuine blik naar boven geworpen. Maar ook het weer hield zich prima. Niet te warm, maar wel droog. ‘De Kuil’, behoorlijk gevuld, genoot met volle teugen. De openingsavond was voorbij voordat men het in de gaten had.

Lisa, Xander en Johan doen Eder Kuil bruisen EDE - Eén groot feest. Dat was de opening van de Heideweek 2011. Het publiek ging vrijdagavond in het Openluchttheater, ook wel Eder Kuil genoemd, volledig uit z’n dak met optredens van Lisa Lois, Leonie Meijer, Johan, Dans studio imove en Xander de Buisonjé. De laatste was de topact. Maar eerlijk is eerlijk, alle artiesten zetten hun beste beentje voor.

door Eip Janssen

De Edese dansgroep Dance studio imove, bestaande uit bijna vijftig dansers en danseressen van diverse leeftijden, liet een leuke show zien. De jeugdige dansers genoten zelf met volle teugen. En brachten de sfeer prima over op de vol lopende tribunes.

Van een heel ander genre is Johan. De 27-jarige zanger treedt met een onnavolgbare passie en overgave op. Is misschien niet zo bekend als Lisa Lois of Xander de Buisonjé. Maar dat hij een plaats kreeg in het hoofdprogramma was een goede vondst van de organisatie. Het credo luidt niet voor niets: ‘het is pas feest als Johan is geweest’. Dat maakte hij in het Openluchttheater meer dan waar. Een spontaan feestje barstte los. Het publiek leek er geen genoeg van te kunnen krijgen.

Leonie Meijer, bekend in Ede vanwege het bereiken van de finale van The Voice of Holland, oogstte veel applaus. Zij stond ook stil bij het Belgische drama op het festival Pukkelpop in Hasselt. Dat maakte indruk op het aanwezige publiek.

De voormalige Wageningse zangeres Lisa Lois, dé souldiva van ons land, liet een bijna drie kwartier durende weergaloze show over de bühne gaan. De toeschouwers kregen kippenvel. Niet van de kou maar wel door de wijze waarop zij met haar band het publiek in vervoering bracht.

En toen was het tijd voor Xander de Buisonjé. Zijn vrouwelijke fans wisten niet hoe snel zij zich een weg naar voren moest banen om zo dicht mogelijk bij de zanger te komen. Om samen met de mannen uit volle borst mee te zingen met hits als ‘Dit is jouw dag’.

En laat dat nu net opgaan voor Mirjam Möller. Zij vierde haar vrijgezellen avondje. Xander haalde Mirjam op het podium en zong haar toe. Een avond om nooit te vergeten voor de helemaal idolaat van Xander zijnde Mirjam Möller. Xander de Buisonjé, de man met de meest gevoelige en rauwe stem van Nederland, zong als toegift nogmaals de Nederlandstalige cover: ‘Als je slaapt!’

Naast het muzikale geweld ook de traditionele handelingen. Zo legde burgemeester Cees van der Knaap, althans symbolisch, ons lot in handen van de Heidehoogheden.

Heidekoningin Calluna de 55e en Heideprinses Erica de 36e kregen voor een week de sleutel van Ede overhandigd. Er volgde een toespraak van de Heidekoningin, waarna het feest werd vervolgd met optredens van de artiesten.

Peter van der Jagt, die het voorzitterschap van het bestuur Heideweek overnam van Rein Kreeft, zal met genoegen hebben geconstateerd dat de openingsavond probleemloos verliep.

De openingsavond werd besloten met een knallend vuurwerk. Het werd oorverdovend stil maar na enkele minuten waren de bewonderende ‘oh’s en ah’s’ niet van de lucht.

u Meer over de Heideweek op pagina 17 van deze krant.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie