Ede: Verleden beleven met monumenten

7 september 2011 om 00:00 Achtergrond

Station

EDE - Stoffig en saai? Vergeet het maar. Iedereen kan het verleden opnieuw beleven door zaterdag 10 september vanaf 10.00 uur zijn ogen de koste te geven tijdens de Open Monumentendag (OMD). Dan is een boekje op te halen in het Historisch Museum Ede. Hierin wordt de geschiedenis van zeven geselecteerde monumenten beschreven. Verder is op deze dag en op zondag ook in de Elias Beeckmankazerne, een uitvoerig programma samengesteld.

Sinds 1972 gebruikt de NS alleen nog maar de perrons van het station in Ede Centrum. Vanaf dat moment kan het Historisch Museum Ede het oude stationsgebouw inrichten als museum. Op de OMD is er een mini-expo met als thema Diva’s in paleizen van staal en glas te bezichtigen en is het tevens het startpunt van de monumentenroute.

Concordiacomplex

Verschillende bedrijven hebben de gebouwen die bij de molencomplex horen op schitterende wijze op een bijzondere manier ingericht voor hergebruik. In de drie lage gebouwen is onder andere het kantoor van vastgoedmanagement Fides gevestigd. In de hoge silo en de daaraan gekoppelde gebouwen heeft Bart-Jan Witschge de kantoorruimtes van zijn Xandrion Inkoopnetwerken gevestigd. In samenwerking met de architect Maarten Modderkolk heeft hij het oorspronkelijke interieur zoveel mogelijk gehandhaafd en tegelijkertijd omgevormd tot een moderne en goed geoutilleerde werkruimte. Tijdens de OMD zal de architect om 13.15 uur een rondleiding verzorgen, een unieke kans om dit gebouw aan de binnenkant te bekijken.

Buitenzorg

De eerste functie, vanaf 1847, was woonhuis. Later wordt het een meisjeskostschool en nu is het al meer dan een eeuw restaurant. Als u naar binnengaat proeft u de sfeer van de 19e eeuw, de kwaliteit en service is overigens aangepast aan hoge eisen van 2011. Buitenzorg en de Vereniging Oud Ede bieden u aan de Amsterdamseweg op de OMD op vertoon van het programmaboekje graag een consumptie aan.

Huis Kernhem

In 1803 verrijst het huidige vierkante landhuis. Het park er omheen is geïnspireerd op de Engelse landschapstuinen. Sinds 1970 is het bezit van de gemeente Ede. Op de OMD is er een tentoonstelling van het Kunstenaarscollectief Ede en Omgeving te bezichtigen. Acht leden van dit KEO vieren met deze expositie het eerste lustrum en mede door de grote variatie is een bezoek meer dan de moeite waard. De kunstwerken betreffen keramiek, foto’s, schilderijen, pentekeningen en zijdepanelen. (meer informatie: www. huiskernhem.nl/expo/2011)

Noorderkerk

Na de Doleantie willen de gereformeerden van Abraham Kuyper ook in Ede een eigen kerkgebouw en in 1903 wordt de Noorderkerk aan de Amsterdamseweg in gebruik genomen. Ruim een eeuw later moet de gemeente afscheid nemen van het gebouw en in het boekje “Afscheid van de Noorderkerk” schrijven een aantal vaste bezoekers hun herinneringen op. Duidelijk komt naar voren dat de kerk meer is dan een mooi gebouw, het is een deel van hun leven.

Op zaterdag 10 september kan iedereen gelukkig weer eens naar binnen lopen. De stichting Noorderkerk heeft een uitvoerig programma samengesteld en verwacht terecht veel belangstelling. De dag wordt om 10.00 uur geopend met het luiden van de klok, waarna om 10.30 uur Lisa Groothedde en Mirjam van Engelenhoven hun panfluit bespelen.

Om 11.15 uur treedt het Pendada Blaaskwintet op, bestaande uit Sylvie Noordermeer, fluit, Rutger Stoel, hobo, Marleen Buster, klarinet, Inge v.d. Holst, fagot en Tom Smolders, hoorn.

Om 12.30 uur is er een Middagpauzedienst (30 minuten) naar het model van de Alle-Dag-Kerk aan het Begijnhof in Amsterdam. Deze dienst wordt geleid door ds. W.J.W. Scheltens, voorzitter van de Stichting Alle-Dag-Kerk. In deze dienst wordt medewerking verleend door een gelegenheidscantorij o.l.v. Jan Willem van Ree.

Vanaf 13.15 uur geven vader Peter en zoon Jaap Eilander een concert op orgel en vleugel. Ze spelen o.a. werken van Guilmant en Widor, walsen van Chopin en “On Wings of Faith” van Peter Witteveen.

Het Jeugdkoor van de Koorschool zingt vanaf 14.00 uur diverse liederen, zoals Funeral van J. Tavener en vanaf 15.30 uur o.a. een selectie van bekende melodieën uit Porgy en Bess. Het koor staat beide keren o.l.v. Raghna Wissink.

Benjamin Koops speelt vanaf 14.45 uur akoestisch gitaar en om 16.15 uur wordt de dag besloten met een optreden van Crystal Benton, sopraan en Mark Snitselaar, klarinet.

Bovendien kunnen bezoekers in de kerkzaal, in de grote zaal en in de bijzalen werk van kunstenaars bekijken. U vindt er schilderijen van Yoke Ferwerda, Toon Nagel, Marcel Verbrugge, Trijn Romein en Klaas Wolfis en plastieken van Janna v.d. Kaa, Coby Huibers en Ine Boeien.

In de middagpauze bespeelt Johan van Markesteijn het orgel. U kunt dat van dichtbij bekijken. In de grote vergaderzaal heeft de heer Kees Verduijn, archivaris, een expositie ingericht over de geschiedenis van de Noorderkerk.

Marnix College

Winkelend publiek loopt dagelijks aan de Achterdoelen langs het unieke en gelukkig bewaarde betonreliëf van de kunstenaar Sjollema. In de westvleugel van de oude school zijn nu de Xenos en het café “Marnix” te vinden in de voormalige schei- en natuurkundelokalen. Op de plaats van de tweede “nieuwe” gymzaal en de noordvleugel werken gemeenteambtenaren. Aan de school herinneren misschien de lange rij hoge ramen nog aan lokalen, maar voor veel Edenaren is het nu lege klokkentorentje op het dak boven de westvleugel hét symbool van hun Marnix College.

Kazerneterreinen

Gedurende dit weekend kan het publiek op zaterdag (10.00 tot 17.00 uur) en zondag (13.00 tot 17.00 uur) een bezoek brengen aan de Elias Beeckman.

Het Tria Fata festival zorgt het weekend voor een bijzondere ervaring voor u en uw kinderen. Met op het festivalterrein onder andere een steltenloper, waarzegger, theater, circusworkshop en straatmuzikanten is er voor ieder wat wils. Om actief aan de gang te gaan of gewoon lekker te genieten. Bij slecht weer worden zoveel mogelijk acts en activiteiten naar binnen verplaatst. De hele dag kan het publiek rondrijden in legertrucks over de Beeckman en de Stevin.

Binnen in de voormalige manschappen kantine van gebouw 2 wordt ook van alles gehouden. Denk dan aan een expositie over het leven op de Beeckman in aanloop naar WOII en de film Theirs is the Glory. Twee jaar na de Slag om Arnhem, is de speelfilm Theirs is the Glory in première gegaan in Arnhem, Londen en Ottawa (Canada). Vanuit dit gebouw start ook de rondleiding over de Beeckman met oud militairen als gids. Zij vertellen vaak uit eigen ervaring hoe het leven op de kazerne was.

Veluwse Poort

De Elias Beeckman is één van de vier enclaves van het project Kazerneterreinen en vormt daarmee onderdeel van de gebiedsontwikkeling Veluwse Poort. Afgelopen juni heeft de gemeenteraad het Ontwikkelingsplan Kazerneterreinen vastgesteld. In de Kantine hangt beeldmateriaal uit dit Ontwikkelingsplan. Ook kunt u zelf verschillende panorama foto’s bekijken om een indruk te krijgen van de andere enclaves. Kijk voor alle acts, activiteiten en informatie over het project op www.veluwsepoort.nu/kazerneterreinen.

Foto:

Aart Homoet, een van de organisatoren van de Open Monumentendag.

.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie