Kernhem krijgt slenk

28 september 2011 om 00:00 Achtergrond

EDE - De Hike & Bike van Ede heeft afgelopen week 15.000 euro opgebracht. Het geld is bestemd voor Stichting Hulphond Nederland en het Toon Hermans Huis in Ede. Burgemeester Cees van der Knaap overhandigde woensdag 21 september cheques van 7.500 euro aan twee vertegenwoordigers van beide goede doelen. Hij wandelde die dag ook mee.

Bij Hike & Bike wandelen en fietsen deelnemers voor het goede doel, waarbij zij zich laten sponsoren. De organisatie van het sportieve evenement was in handen van het Edese Bouwbedrijf Kreeft. De opbrengst van dit evenement is een bedrag 15.000 euro.

Dinsdag 20 september bezochten circa 20 wielrenners per racefiets de vestiging van Hulphond Nederland in Herpen. Tijdens een lunch werd de groep bijgepraat over het werk van de Stichting. Ook was er een demonstratie van wat een hulphond allemaal kan.

Woensdag 21 september was er voor een grote groep wandelaars, voornamelijk Edese ondernemers, een fraaie wandeltocht uitgezet door de natuur rond Ede. Het Openluchttheater, de Ginkelse Heide, Planken Wambuis, de Mossel en de Valeberg waren in de route opgenomen.

Burgemeester Cees van der Knaap toonde zich een waar ambassadeur van zijn gemeente. Hij wandelde woensdag 25 kilometer mee, maakte de opbrengst van de Hike & Bike Ede 2011 bekend en overhandigde de cheques.

,,Het is altijd een geweldige steun in de rug als politici goede doelen een steuntje in de rug geven door zelf betrokkenheid te tonen’’, zegt organisator Marten Kreeft. ,,Bovendien, wie weet er beter de weg in deze gemeente als de burgemeester zelf.’’

Namens Hulphond Nederland was woensdag Patricia Reijkers aanwezig om een cheque voor de helft van de opbrengst (7.500 euro) in ontvangst te nemen uit handen van Marten Kreeft en Cees van der Knaap. De andere cheque (7.500 euro) was voor Miranda Freriks van het Toon Hermans Huis in Ede, dat binnenkort verhuist naar een nieuwe locatie.

EDE - Aannemer Jos Scholman uit Nieuwegein begon woensdag met het ontgraven van een zogenaamde slenk in nieuwbouwwijk Kernhem.

Deze slenk krijgt een oppervlakte van ongeveer 2,4 hectare en dient als berging voor het regenwater dat afkomstig is van de huizen en bestrating in Kernhem. De werkzaamheden zullen naar verwachting tot halverwege november duren. De slenk kan straks 65.000 kubieke meter water bergen.

Het regenwater van de wijk Kernhem wordt afgekoppeld van het riool. Het regenwater wordt via een gescheiden stelsel in het bekken (de slenk) verzameld om vervolgens gedoseerd afgevoerd te worden naar lager gelegen gedeelten ten westen van de A30. Groot milieuvoordeel is dat er nu –na afkoppeling van het regenwater- veel minder rioolwater gezuiverd hoeft te worden.

De gemeente Ede is van nature niet rijk aan grote hoeveelheden oppervlaktewater. Met het creëren van de slenk ontstaat er een waterpartij in de wijk Kernhem. Op een ‘eiland’ in de slenk én rondom de plas, worden in de toekomst woningen gerealiseerd. Een voor Ede unieke situatie. In Kernhem, vlek A zijn 1100 woningen gebouwd. In vlek B is er ruimte voor 1900 woningen.

u Meer op www.edestad.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie