Suzan Vloet start cursus stiefmoeders

28 september 2011 om 00:00 Achtergrond

Stiefmoeder zijn is in deze tijd iets anders dan in een sprookje van bijvoorbeeld Sneeuwwitje. Na een scheiding en het aangaan van een nieuwe relatie krijgen vrouwen te maken met allemaal nieuwe zaken. ,,Stiefmoeders zijn continue bezig met zich te vervormen, als een soort Barbamama. Om maar in het systeem te passen. Is zij bij haar ex-partner heeft zij een rol aan te pakken. Bij haar nieuwe partner heeft zij een rol. Ook bij de eigen kinderen. Heeft de nieuwe partner ook kinderen dan heeft zij ook daar weer een rol. Verder zijn er ouders, grootouders, je hebt met heel veel velden te maken, die heel complex zijn.”

BENNEKOM - Ben jij een stiefmoeder? Loop je tegen problemen aan? Kun je er met anderen over praten?Of sta je alleen in je stiefmoederschap? Allemaal vragen, die aan bod kunnen komen tijdens de stiefmoedergroeigroep onder leiding van Suzan Vloet. De cursus van zes bijeenkomsten (info@stiefmoedercoach.nl of 06-13186040) start op 29 september om 19.30 uur in het Paramedisch Centrum Bennekom aan de Molenstraat 60 in Bennekom.

door Jan de Boer

De stiefmoeder kan dan al snel met de handen in het haar zitten. In de praktijk merkt Vloet dat stiefmoeders vaak moeite hebben met hun positie. ,,Zelf ben ik ook stiefmoeder. Ik weet hoe het gaat, ik merk dat ik er na zeven jaar aardig door heen gerold ben. De processen heb ik wel door. En nu kan ik andere mensen daarbij ook helpen. Meestal zijn die vrouwen ‘potige tantes’ die zeggen ‘ik ga het doen’, ‘kom maar op, ik ga het maken’. Zij willen een lange tafel in huis waar iedereen kan zitten, leuk om daar taarten te bakken. Zo werkt het niet.”

Je denkt volgens Suzan Vloet dat je een gezin gaat vormen, maar dat wordt nooit meer een gezin. ,,Dat zijn illusies. De vrouwen raken vanuit die dromen vaak gefrustreerd. Ze denken aan iedereen om zich heen, dat die het maar goed hebben. En vergeten zichzelf daarin. Je ziet dat zestig procent van de tweede relaties sneuvelt. Je komt een nieuwe liefdespartner tegen. Daar wil je het wel mee rooien. Hij heeft kinderen, jij hebt kinderen. Je hebt geen verlovingstijd meer, hè. Meteen heb je twee volle bakken. Je krijgt co-ouderschap, constant zijn er kinderen.”

Geen klaaggroepje

Het is allemaal gecompliceerd. ,,Ik wil zeker niet zeggen dat het door de kinderen komt. Het gaat er om hoe jij je verhoudt in het complexe systeem. Welke plek krijg je. Je krijgt gedoe met je nieuwe partner over de vraag wie welke kinderen gaat opvoeden. Mag ik zijn kinderen terecht wijzen of hij die van mij? Beide partners hebben een ex, waarmee zij te dealen hebben. Die heeft ook een mening. Dat moet allemaal weer geïntegreerd worden in een systeem. Een collega zei eens: ‘je probeert van twee gebroken bordjes één nieuw bord te maken’. Dat kun niet, je creëert je eigen nieuwe bord.”

Het is een hele ondersteunende en een hele energieke cursus, aldus Suzan Vloet. ,,Het is de bedoeling dat de vrouwen weer pit krijgen en denken ‘oh ja, zo ga ik het doen’. En hoe kan ik mezelf staande houden in een nieuwe relatie? Het is veel uitwisselen, maar geen klaaggroepje bij elkaar. Er is plek voor verdriet, maar er zal ook veel gelachen worden. Als je het verhaal van een ander hoort, haal je er kracht en steun uit.”

Foto:

Suzan Vloet: ,,Een collega van mij zei eens ‘je moet van twee gebroken bordjes één nieuw bord maken’. Maar dat kan niet.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie