Hans Dorrestijn Officier in de Orde van Oranje Nassau

19 oktober 2011 om 00:00 Regio

BENNEKOM - Hans Dorrestijn (71 jaar) uit Bennekom is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Cees van der Knaap van Ede heeft hem vrijdagavond de versierselen opgespeld die horen bij deze koninklijke onderscheiding.

De uitreiking gebeurde na afloop van zijn voorstelling ‘Het Buigen’ in Theater Junushoff in Wageningen. Dorrestijn kreeg de onderscheiding voor al zijn activiteiten, die ten goede komen aan de samenleving. Sinds de jaren zeventig heeft hij als cabaretier, (tekst)schrijver en programmamaker voor radio en televisie een betekenisvolle en blijvende bijdrage geleverd aan de Nederlandse amusementswereld. Hij heeft met zijn eigen stijl de afgelopen decennia het kleinkunst- en schrijflandschap van Nederland artistiek verrijk.

In 1975 begon Hans Dorrestijn zijn carrière als tekstschrijver en cabaretier. In de jaren daarna schreef hij teksten voor onder meer Herman van Veen, Joost Prinsen, Jenny Arean, Adèle Bloemendaal en voor de cabaretgroep Don Quishocking. In de jaren zeventig schreef hij samen met Willem Wilmink ook diverse radio- en televisieprogramma’s, zoals Wij en de Wereld, de Panorama Woensdagshow, de Stratemaker-op-zeeshow en J.J. de Bom.

Dorrestijn schreef meer dan 35 boeken. Zijn debuut was in 1973 met cabaretliedjes: ‘Als de balken gaan verzakken’. Speciaal voor kinderen schreef hij in 1975 Je bent een liegbeest. Zijn laatste boek Dorrestijns Natuurgids is uit 2010.

Regen

Hans Dorrestijn schreef meer dan 15 theaterprogramma’s, onder meer Bofkont in 1973 tot Het buigen in 2011. Een aantal programma’s maakte hij met anderen, zoals met Levi Weemoedt Circus Horlepiep (1985) en recentelijk met Martin van Dijk Cirkels (2000), Het naakte bestaan (2002) en Ruïnes (2006). Hij speelde ook diverse soloprogramma’s: Pretpark (1991) en Na Regen komt Dorrestijn (1993).

In 2008 nam Hans Dorrestijn afscheid van de grote zalen in theater Carré.

In november 2009 speelde hij mee in de voorstelling Nog Lang Niet Jarig van het Willem Breuker Kollektief. In januari 2011 is hij begonnen met zijn cabaretvoorstelling Het Buigen in kleine en middelgrote zalen.

Herman van Veen

Hans Dorrestijn sloeg een brug tussen de literatuur en het amusement door literair getinte chansons te schrijven voor onder andere Don Quishocking, Adèle Bloemendaal en Herman van Veen.

In 2003 ontving de Bennekommer een Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie