Uitsmijterbakker Jan Spaansen: ,,Volgend jaar ga ik de titel verdedigen”

26 oktober 2011 om 00:00 Regio

Spaansen is al ruim achtenveertig jaar actief in de horeca. Aan hem hoef je de kneepjes van het vak niet te vertellen. Het kampioenschap vormde overigens de opmaat naar de Wereld Eidagen in Barneveld. Toen Spaansen in het Pluimveemuseum kwam, zag hij dat er voor de wedstrijd ook vis op de tafel lag. ,,Dat vond ik leuk. Nog nooit heeft iemand bij het presenteren van een uitsmijter vis gebruikt. Dus dat heb ik als eerste gedaan. Daarbij was ik in de gelukkige omstandigheid dat ik op een hoekje bij de jury zat.”

LUNTEREN - Het kan raar lopen in het leven. Jan Spaansen uit Lunteren kan daar inmiddels over meepraten. Op woensdag wist hij niet dat hij in Barneveld in het Pluimveemuseum mee zou doen aan het Nederlands Kampioenschap (NK) uitsmijter bakken. Drie dagen later was de Lunteraan als opvolger van zijn oud-leerling Arthur Vos van Het Hofje in Renswoude de kakelverse Nederlandse kampioen. ,,Ik heb genoten van de mogelijkheid om mee te doen. Om dan ook nog als winnaar eindigen, is helemaal het einde.”

door Jan de Boer

Vol goede moed sloeg hij aan het bakken. ,,Allereerst heb ik een rood uitje gesnipperd. Dat kan men niet nadoen, omdat ik zo lang in het vak zit. Alle ogen waren meteen op mij gericht. Daarna maakte ik een omeletje, dat is de specialiteit van een kok. Dat had ik zo voor elkaar. Vervolgens ben ik brood gaan snijden. De jury bleef naar mij kijken.”

De Lunterse kok pakte een ronde meergranenstoet. ,,Dat doet ook niemand. Een hele plak snijden ging niet. Daarom heb ik er een partje van gesneden. Toen pakte ik de roomboter waar ik beetje limoensap, het sap van een hele groene citroen, in deed. Samen met een beetje bieslook en peper. Niet te veel, want ik wilde in de uitsmijter een gerookte heilbot gebruiken. Die vis is van zichzelf al behoorlijk hartig. Daar moet je zout aan toevoegen.”

Uitjes

Het brood belegde Jan Spaansen dun met uitgesneden heilbot. ,,Dat heb ik besprenkeld met limoensap, met vers gehakte dillen en daarover wat peper. Toen legde ik de spiegeleitjes er bovenop. Ook een beetje peper er overheen en aan de kopjes heb ik zelfgemaakte komkommerbloemetjes gelegd. Daarbij een mengeling van rode gesnipperde uitjes met een ingesneden omelet, gemaakt van één ei. Daaromheen deed ik een stuk gerookte zalm, gegarneerd met een beetje kervel.”

Van tevoren had Jan Spaansen niet bedacht hoe hij de uitsmijter tijdens het NK zou gaan bakken. Aan de titelstrijd deden bij de horeca een tiental deelnemers mee. ,,De animo vanuit het hele land uit vond ik een beetje tegenvallen. Ik deed voor de eerste keer mee.” De wedstrijd smaakt voor Spaansen naar meer. Volgend jaar wordt er gebakken tijdens de Floriade in Venlo, de Nederlandse wereldtuinbouwtentoonstelling, die eens in de tien jaar wordt gehouden. Daar wil hij zijn nationale titel verdedigen. ,,Ik hoop dan weer te winnen.”

Foto:

Jan Spaansen: ,,Allereerst heb ik een rood uitje gesnipperd.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie