‘Een complete metamorfose’

2 november 2011 om 00:00 Regio

De gemeente Ede is in gesprek met Van Swaay Projectontwikkeling B.V. om op het terrein van de jeugdherberg De Poelakker in Lunteren vijftien woningen te bouwen. ,,De Poelakker ligt dichtbij het Lunterse Buurtbos. Als onderdeel van het Natura 2000-gebied Veluwe zal De Poelakker een complete metamorfose ondergaan. Het overgrote deel van de 170 sparren, coniferen en berken zal worden gekapt voor de woningen en appartementen,” stellen Jaap van Ravenswaaij en Hans van der Hucht namens de bewoners van het Buurtboschkwartier.

Bewoners willen geen woningen bij De Poelakker LUNTEREN - Bewoners van het Buurtboschkwartier in Lunteren zijn tegen de bouw van tien woningen en vijf appartementen op de plek waar nu nog jeugdherberg De Poelakker staat. Omdat burgemeester en wethouders het groene licht hebben gegeven heeft de buurt de hoop gevestigd op de Edese gemeenteraad.

door Jan de Boer

De realisering van vijftien woningen zal volgens de bewoners leiden tot een toename van het aantal auto-bewegingen, die allemaal dezelfde in- en uitgang vanaf de Van den Hamlaan gaan gebruiken, waardoor één van de rustigste wegen in het dorp, langs de stilte van het Lunterse Buurtbos, een dagelijkse permanente toename van het verkeer moet gaan verwerken. ,,Deze geplande uitbreiding van woningen staat in schril contrast tot de 1900 woningen, die in Ede te koop staan waarvan 700 in de prijsklasse die de woningen bij De Poelakker moeten gaan opleveren.”

Uit een enquête, uitgevoerd onder de omwonenden, blijkt dat eenenzeventig procent van hen bezwaren heeft tegen de plannen van Van Swaay Projectontwikkeling B.V. ,,Ede beschouwt dit soort uitslagen niet als relevant, ook een goed onderbouwd alternatief plan voor minder woningen wordt genegeerd. De vraag blijft hoe het mogelijk is dat Ede anno 2011 een zeer omstreden plan van een projectontwikkelaar, dat lijnrecht in tegenspraak is met ontwikkelingsnota’s van rijk en gemeente, klakkeloos overneemt.”

Wethouder Roel Kremers onderkent dat de finale beslissing in de handen van de gemeenteraad ligt. In totaal zijn er veertien zienswijzen tegen het plan ingediend. Tijdens het zienswijzenoverleg heeft de gemeente Ede volgens Roel Kremers inhoudelijk niet gereageerd. ,,Dat gaat de komende maand gebeuren. Dat willen we zorgvuldig doen.”

Kremers had voorzien om het plan in de raadsvergadering van december aan de orde te stellen. ,,Dat wordt door de ingediende zienswijzen in de raadsvergadering van februari behandeld. Het college is inderdaad akkoord gegaan met het plan van Van Swaay. Dit dossier kreeg ik overgedragen van mijn voorganger Dekker. Hij heeft het allemaal keurig voorbereid. Ook als je kijkt wat er nu staat, vinden wij dat we met het plan verder kunnen.”

De Poelakker is nu een beetje een vervallen jeugdherberg. ,,Wij kijken naar wat er nu al wel kan en wat we er vervolgens voor terug krijgen. Woningbouw is een verbetering voor het dorp Lunteren. Of het college een andere beslissing neemt? Dat verwacht ik niet, maar die afweging is nog niet gemaakt, die procedure moeten wij nog doorlopen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie