Harskamper (18) ernstig gewond

9 november 2011 om 00:00 Regio

EDERVEEN - Door de politie is ook afgelopen week weer extra aandacht geweest voor automobilisten die waren afgeleid.

Tussen maandag 31 oktober en vrijdag 4 november zijn vijftien verkeersdeelnemers bekeurd. Allen waren niet handsfree aan het bellen tijdens het besturen van hun voertuig. Deze bekeuringen werden in de gehele regio uitgeschreven.

De officier van justitie gaat bepalen wat er met een 51-jarige automobilist uit Purmerend gaat gebeuren. Vrijdagmiddag zou gezien zijn dat de man meer aandacht had voor een mobiele telefoon die naast hem lag dan dat hij op de weg lette. Dit gebeurde op de N224 bij Ederveen.

Wie gevaarlijk rijgedrag vertoond, omdat men bijvoorbeeld met andere zaken bezig was dan bewust rijden, kan worden aangepakt met artikel 5 uit de Wegenverkeerswet. Bij dit artikel hoort een maximumstraf van twee maanden hechtenis of een boete van € 3.800,-. Ook is een ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal twee jaar mogelijk.

Tot en met half december wordt aan de hand van de verkeerscampagne ‘Een beetje chauffeur laat zich niet afleiden’ aandacht gevraagd voor de risico’s van het gebruik van mobiele communicatieapparatuur tijdens het rijden. De campagne is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en wordt uitgevoerd door Veilig Verkeer Nederland i.s.m. onder meer de politie, ANWB en BOVAG.

De politie zal de komende tijd extra letten op onder meer bellen achter het stuur. Dit gebeurt tijdens reguliere verkeerscontroles, maar bijvoorbeeld ook door het inzetten van onopvallende politievoertuigen.

HARSKAMP - Een 18-jarige scooterrijder uit Harskamp is donderdagmiddag even voor zes uur ernstig gewond geraakt bij een ongeval in zijn woonplaats.

De jongen reed op de Dorpsstraat toen hij ter hoogte van het Nieuwe Plein in het dorpscentrum tegen een personenauto botste die aan het keren was. De 23-jarige Arnhemse bestuurster van de auto bleef ongedeerd.

De scooterrijder raakte ernstig gewond aan zijn hoofd en raakte buiten bewustzijn.

De verwondingen van de Harskamper waren dusdanig dat ambulancemedewerkers assistentie inriepen van een mobiel medisch team, dat met een traumahelikopter arriveerde.

Nadat het slachtoffer in de ambulance was gestabiliseerd, werd hij onder politiebegeleiding naar het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht gebracht. Een trauma-arts is voor medische ondersteuning met de ambulance meegegaan.

Omdat de automobiliste een militair is, heeft de afdeling verkeersongevallenanalyse van de politie de assistentie van de marechaussee ingeroepen. De bestuurster is door de marechaussee voor verhoor aangehouden.

De politie heeft de Dorpsstraat tussen de Edeseweg en de Brinkstraat donderdag enkele uren afgesloten. De auto en de zwaar beschadigde scooter zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie