inHolland support groeit

9 november 2011 om 00:00 Regio

InHolland support verhuurt op kleine schaal woonruimte aan internationale studenten van verschillende onderwijsinstellingen, waaronder de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). ,,Wij zetten de studenten niet alleen in hun kamer, maar begeleiden hen ook tijdens hun verblijf in Nederland zodat ze snel hun weg vinden in Ede. Bovendien ondersteunen wij onderwijsinstellingen bij het uitvoeren van hun internationale beurzenprogramma’s en organiseren we regelmatig toeristische en bedrijfsexcursies voor buitenlandse relaties van Nederlandse bedrijven.”

‘Wij bieden de studenten een warm nest aan’ EDE - De voertaal in het voormalige gebouw van de medische dienst op de Maurits kazerne is Engels. Erica Bouwman en Madelon de Kleer van inHolland support begeleiden daar buitenlandse studenten. Nu nog beschikt inHolland support over acht kamers met in totaal zestien bedden. Dat aantal wil het tweetal verdubbelen. Het gaat hen niet puur om het verhuren van studentenkamers. ,,We proberen de buitenlandse studenten een warm nest te bieden. De studenten worden ook persoonlijk door ons van het station opgehaald.”

door Jan de Boer

In het gebouw hebben de studenten een gezamenlijke woonkamer en keuken. Nu zijn er studenten met tien nationaliteiten (onder andere Kenia, Tanzania, Zimbabwe, Eritrea en Boetan) bij inHolland support. Voor enkele studenten is Nederland een cultuurshock. Ze komen in een totaal andere wereld terecht. Een student uit Nepal kende geen waterkoker. ,,Een jongen uit Ghana deed de was met de hand, terwijl er een wasmachine klaar staat. Wij proberen hen een beetje wegwijs te maken en te helpen. Als er problemen zijn proberen we ze te ondersteunen. Ook als ze ziek zijn.”

Het weekeinde voordat de studenten met de studie beginnen, arriveren zij in Ede. ,,Dan hebben we ook altijd voor hen een boodschappenpakket klaar staan, zodat ze voor het eerste weekeinde eten hebben en zich kunnen redden. Je krijgt er wat voor terug. Het is hier redelijk netjes, de zaak is altijd op orde. Het komt bij de studenten over, zodat zij het ook netjes houden. Een soort verantwoording.”

Bijna vier jaar zijn Madelon de Kleer en Erica Bouwman, die voorheen bij PTC+ werkten, actief met inHolland support. ,,In Barneveld zaten wij op het international office. Daar registreerden wij de studenten totdat ze bij ons kwamen. Als zij een maal weer weg waren, bleven wij met hen in contact. Wij werken al twintig jaar in het internationale onderwijs.” Madelon de Kleer wilde al een tijdje voor zichzelf beginnen. ,,Niet alleen, wel met iemand die een beetje pit heeft. Met Erica werkte ik al drie jaar samen, we vullen elkaar heel erg leuk aan.”

Het duo wilde als zelfstandige in het internationale onderwijs blijven werken. ,,Daar zijn wij goed in.” Eerst hield inHolland support zich bezig met de administratieve ondersteuning van verschillende programma’s voor buitenlandse studenten. ,,Dat is een lastige administratie. Later kwam er vraag vanuit de CHE voor de huisvesting van internationale studenten. Dat namen wij op ons. En de visa voor studenten, ook een ingewikkeld proces.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie