Minder weidevogels Binnenveld

23 november 2011 om 00:00 Regio

De broedresultaten van het afgelopen seizoen leveren in meerdere opzichten een negatieve ontwikkeling op. In 2011 zijn in totaal 25% minder nesten gevonden dan in de voorgaande jaren. Bovendien is slechts 55% van de gevonden nesten uitgekomen. In 2010 kwam nog 65% van de nesten uit. In 2009 was het uitkomstpercentage zelfs nog 75%. De Weidevogelwerkgroep Binnenveld-Oost (WBO) maakt zich ernstig zorgen over deze negatieve trend in de weidevogelstand van het Binnenveld.

Negatieve ontwikkeling broedresultaten BENNEKOM - De weidevogels in het Binnenveld hebben een moeilijk jaar qua broedseizoen achter de rug.

Oorzaak van deze teruggang in de weidevogelstand moet dit jaar vooral gezocht worden in het (te) warme en (te) droge voorjaar. Daardoor zijn de vogels er niet in geslaagd om tijdig hun eieren uit te broeden. Door het droge en warme voorjaar zijn de boeren veel eerder met hun gebruikelijke werkzaamheden gestart.

Bovendien zijn de diverse agrarische werkzaamheden (mesten, ploegen, eggen, zaaien, maaien) ook sneller achter elkaar uitgevoerd. Daardoor hebben de vogels onvoldoende de tijd gehad om tot een succesvol eerste of tweede legsel te komen. Op veel plaatsen zijn de vogels bij hun broedpogingen door boeren en vrijwilligers goed geholpen. Maar desondanks zijn plaatselijk toch nog veel nesten verloren gegaan door predatie (= opeten van eieren en jongen door vossen, kraaien of andere predatoren).

90% van alle gevonden nesten zijn kievitsnesten en die nesten liggen met name op maïsland. De cijfers hebben vooral betrekking op werkzaamheden en predatie op maïsland of bouwland. De andere weidevogels, zoals Grutto, Tureluur en Wulp broeden vooral op grasland en komen in het Binnenveld nog maar in heel kleine aantallen voor (gemiddeld 3-6 nesten per soort op boerenland). Bij de resultaten valt op dat de Tureluur met alle nesten uit wel opgewassen lijkt tegen de hoge intensiteit van agrarische werkzaamheden in een korte periode en de eerdergenoemde predatie.

De Weidevogelwerkgroep wil samen met de dit jaar opgerichte Agrarische Natuurvereniging ‘Het Binnenveld’ de mogelijkheden bekijken om een verdere achteruitgang van de weidevogelstand een halt toe te roepen. Daarbij valt enerzijds te denken aan uitstel van maai- en/of zaaidata via het afsluiten van beheercontracten. Anderzijds is ook verbetering van het weidevogelbiotoop een reële optie. Dit laatste is mogelijk door het creëren van meer openheid in het veld door het kappen van bomen, en door de aanleg van plasdraslocaties op nog nader te bepalen percelen langs de Grift. Rondom deze plasdras zou het beheer dan wel via contracten geregeld moeten worden.

Voorkomen moet worden dat kenmerkende weidevogels, zoals de Grutto, de Wulp en Tureluur definitief uit het Binnenveld verdwijnen. Daarnaast is ook extra aandacht nodig voor de Kievit, die ook in het Binnenveld in een vrije val terecht dreigt te komen. De medewerking van de boeren is daarvoor essentieel. De kersverse Agrarische Natuurvereniging kan hierin een belangrijke rol spelen.

Website www.inhetbinnenveld.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie