‘En nu verder’ met koffie en Gloed

14 december 2011 om 00:00 Cultuur

EDE - De groep Gloed geeft zondag 18 december van 12.00 tot 13.30 uur een koffieconcert in Huis Kernhem te Ede. De muzikanten spelen dan het nieuwe, tweede programma ‘En nu verder’. Gloed trad in 2009 ook met haar eerste programma ‘Betover mij’ in Huis Kernhem op.

Gloed werd in 2006 opgericht door Rudi Korthuis (zang) en Gerard Veltrop (gitaar, zang), en bestaat verder uit Sander Eggen (gitaar, cavaquinho), Ines van Deursen (contrabas, zang) en Harold in den Bosch (percussie). Het is een gemêleerde groep (semi-)professionele muzikanten: van afgestudeerd aan het conservatorium tot mensen die naast hun werk actief zijn in de muziek. Wat de groep bindt is de passie voor taal en klank.

Gloed maakt haar eigen composities en teksten, altijd Nederlandstalig, en maakt gebruik van de pennenvruchten van bekende en onbekende dichters en tekstschrijvers. De mooie, poëtische teksten worden begeleid door meeslepende muziek, balancerend tussen melancholie en kinderlijke speelsheid, ontroering en opperste vrolijkheid. Tussen de liedjes door worden anekdotes verteld, korte verhalen en flarden van gedichten.

In ‘En nu verder’ bezingt Rudi Korthuis met haar warme karakteristieke stem soms ontroerend, dan weer met humor haar verwondering over de dagelijkse dingen. Geïnspireerd door gedichten van onder anderen Jan Hanloo, Emily Dickinson en Leendert Witvliet, neemt Gloed het publiek mee naar de polder, de stad en ver voorbij de laatste roos.

De groep staat dichtbij het publiek, raakt en zorgt voor veel herkenning. Instrumentaal pakt Gloed in dit tweede programma verder uit. De eigen composities zijn uitgebalanceerd en overtuigend. Door het creatief gebruik van hun instrumenten zorgen de muzikanten voor een spannend en kleurrijk geheel. Met schijnbare eenvoud geven zij de Nederlandstalige teksten een extra dimensie. ‘En nu verder’ biedt het publiek een verrassend muzikaal vergezicht.

Kaarten voor het concert zijn vanaf 11.30 uur verkrijgbaar aan de zaal. De kosten zijn 7,50 euro inclusief een consumptie.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie