Ede zoekt nieuw bestuur Proominent

14 december 2011 om 00:00 Voorpagina

,,Het gaat ons nog voor 1 januari lukken om een tijdelijk bestuur te krijgen,” verwacht wethouder Evert van Milligen (foto). Het tijdelijke bestuur van Proominent is op 1 januari 2012 weg. De zoektocht naar een vervanger voor de zieke Proominentdirecteur Henk Bijl kan volgens de Edese wethouder wat langer duren.

Evert van Milligen gelukkig met rapport EDE - Ede gaat op zoek naar nieuwe interim-bestuursleden en een tijdelijke directeur voor de Proominent, de stichting voor het gehele openbare onderwijs in de gemeente Ede, waar dertien basisscholen onder vallen.

Niet lang geleden kwam Proominent slecht in het nieuws over de spreiding van leerlingen in relatie tot bouwplannen voor de Zuiderschool. Het bestuur van stichting Proominent voelde zich beschadigd in haar integriteit en intentie de integratie te bevorderen. Reden voor een deel van het bestuur - ook omdat er een vertrouwensbreuk was met wethouder Van Milligen - er de brui aan te geven.

Voor Ede was alle commotie de reden om quickscan te uitvoeren over het functioneren van Proominent. ,,Ik ben gelukkig met het rapport. Het blijkt dat Proominent in de basis een goede club is.” Overigens wordt er in het rapport wel geconcludeerd dat er bij Proominent sprake was van een gebrek aan professionele sturing en krachtig leiderschap. Kernwoorden zijn daarbij geen duidelijke visie, meerjarenbeleid en -strategie en het ontbreken van duidelijke centrale kaders.

Ook spreekt de quickscan over een ad-hocbeleid. ,,Sterk wisselend, gebaseerd op kortetermijnvisie en geen duurzame oplossingsrichting voor majeure problemen.

,,Verder geen transparante informatievoorziening en besluitvormingslijnen zowel naar sleutelfiguren in de organisatie als ook naar externe partners en belanghebbenden. En het eenzijdig wijzigen van afspraken en toezeggingen.”

Positief punt is dat de kwaliteit op de scholen van Proominent voldoende tot goed is, zo staat in de quickscan. ,,Er is in de afgelopen jaren veel inspanning op schoolniveau geleverd. Het imago is goed en de leerlingenaantallen vertonen een stijgende lijn, de stafmedewerkers werken hard en zijn deskundig, loyaal en servicegericht.”

Het gebrek aan sturing en centrale leiding door de jaren heen heeft geleid tot een onhoudbare situatie, waarbij ingrijpen in de centrale aansturing van de organisatie noodzakelijk is. Op den duur lijkt de zieke directeur Henk Bijl te moeten vertrekken. Voor een nieuwe algemeen directeur/bestuurder wordt een profielschets opgesteld. De actie moet voor 1 augustus 2012 afgerond zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie