Evert van Milligen: ‘We rekenen solide en sober’

28 december 2011 om 00:00 Achtergrond

Kenmerkend voor het huidige college van burgemeester en wethouders is dat het individu centraal staat, aldus Van Milligen. ,,Het gaat gewoon om Jan, Piet, Marietje of weet ik wie. We kijken minder collectief. Als er in een huis al drie computers zijn, kan men wel recht hebben op een vierde computer, maar is het de vraag of het nodig is. Als de computer kapot is, komt er een computer. En als de wasmachine stuk is, komt er een nieuwe. Niemand zakt door het ijs.”

EDE - In het collegeprogramma staan twee speerpunten volgens wethouder Evert van Milligen centraal. ,,Alles wat we nu doen, willen we toetsen aan de toekomstvisie Ede 2025. Dat is de samenwerking in de FoodValley, wezenlijk voor de werkgelegenheid en kennisontwikkeling. Het andere blok waar we energie in willen stoppen is natuur, cultuur, recreatie en de centrale ligging van Ede.” door Jan de Boer

door Jan de Boer

De woningbouw in Ede lijdt ook onder de economische recessie. Met alle partijen is het college in gesprek om tot een goede verdeling te komen van de schaarse vraag in de markt. ,,We blijven bouwen voor koop- en huurwoningen voor starters. Het kan niet zo zijn dat starters in de huursfeer de zelfde woning krijgen als iemand die een woning koopt voor een behoorlijke prijs. Het moet wel betaalbaar zijn, het kan niet allemaal gesubsidieerd worden.”

De starter zal genoegen moeten nemen met een kleinere woning. ,,Momenteel kunnen we dure woningen niet meer met goedkope bouwkavels compenseren. Stoppen met bouwen voor de starters willen we zeker niet, want het opheffen van de wachtlijst heeft een hoge prioriteit. Dus moet je op een of andere manier iets aan de woningen doen. Een geluk daarbij is dat de bouwkosten naar beneden gaan. Gaan de grondkosten niet omlaag? De kosten hebben we nodig om dekkend te kunnen exploiteren.”

Ede gaat in de komende jaren voor de bouw van 500 woningen per jaar in de gemeente. ,,Daarvan zijn 150 woningen voor de Veluwse Poort. En 50 voor de buitendorpen, waar we ook sociale woningen willen realiseren.” In de Veluwse Poort, op de kazerneterreinen, wordt volgens de planning in 2013 begonnen met nieuwbouw. ,,Aan de raad is toegezegd dat we beginnen met 150 sociale huur- en koopwoningen. We gaan eerst bouwen op plekken waar al wegen en een riolering liggen. Voorlopig hoeven we niets te investeren, geen kosten te maken.”

De aanschaf van de kazerneterreinen kostte Ede 60 miljoen euro. Volgens Van Milligen is het gemeentelijke deel van de Veluwse Poort, ook omdat de voormalige militaire gebouwen nu huur opleveren, geen blok aan het been. ,,De Parklaan moet gefinancierd worden via gelden van de Enka en de kazerneterreinen. Het kan dat de Parklaan gefaseerd wordt aangelegd, ja. We kijken heel voorzichtig wat we wel en wat we niet doen. Alles wat we nu doen, kunnen we nog weg zetten. We zitten er strak op en kijken heel kritisch naar wat we allemaal doen. We investeren niet in dingen die we niet kwijt kunnen. Meer kun je op dit moment niet doen.”

Ede heeft een stresstest ondergaan, waarbij gekeken is hoe de gemeente er voor staat. Over de resultaten van onderzoek is Van Milligen in grote lijnen niet ontevreden. ,, Het voorzieningenniveau voor de burger is redelijk. Wij investeren nog steeds in een mooie gemeente Ede. Het belastingtarief is jaarlijks niet meer verhoogd dan met een inflatiecorrectie. Met het tarief liggen we op het gemiddelde niveau in Nederland. Volgens de test is de financiële positie van Ede relatief solide. De reserves zijn op niveau. Dat is belangrijk. Het slaat nergens op dat Ede een artikel 12-gemeente zou worden.”

Een risico voor Ede is volgens de test dat de gemeente relatief veel grond in eigendom heeft. Van Milligen onderkent dat. ,,Wel wordt er gezegd dat we dat tot nog toe solide hebben gefinancierd. Verliezen, die we normaal kunnen verwachten, hebben we al in een reservepotje zitten. Winsten, die we kunnen verwachten, hebben we nog niet genomen. Vanuit wat we nu weten, krijgt de gemeente niet te maken met financiële tegenvallers. We rekenen solide en sober. Wat we in de toekomst krijgen, proberen we voorzichtig in te schatten.”

Het wordt er allemaal niet beter op, weet ook Evert van Milligen. ,,We willen op een nette manier blijven investeren in nette dingen. Veluwse Poort wordt een moeilijker project. Ook Veldhuizen A. Tien jaar geleden dacht niemand er over na om de kazerneterreinen aan te kopen. Het was een buitenkansje. En dat is het nog. Van de aankoop hebben we geen spijt.”

De komst van het Akoesticum op het kazerneterrein, een landelijk centrum voor muziek en zang met een concertzaal, ziet Van Milligen als een positieve ontwikkeling. ,,In de andere helft van het gebouw komt het Exposeum. Daar willen we cultuur en kunst bij elkaar brengen. Met het Kröller Müller museum zijn we in overleg om in het Exposeum iets te doen en om het museum bij Ede te betrekken. Wij, maar ook het museum, willen dat graag.”

Evert van Milligen staat positief tegenover de nieuwe organisatiestructuur op het gemeentehuis. ,,Het sectorenmodel, de verkokering is weg. We gaan slagvaardiger werken. Dat gebeurt ook via het nieuwe werken. We maken afspraken met elkaar over wat je van elkaar mag verwachten. Ook al was de score nu al goed, we gaan nog klantvriendelijker werken. Als er lager in de organisatie meer verantwoordelijkheid ligt, pakken de mensen het op, hebben ze er meer lol in. Dat straalt uit.”

Foto:

Evert van Milligen bij de Enka-poort: ,,De gemeente krijgt niet te maken met financiële tegenvallers. Wat we in de toekomst krijgen, proberen we voorzichtig in te schatten.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie