Wethouder Evert van Milligen mag doorgaan met Veluwse Poort

16 december 2011 om 00:00 Nieuws

EDE - Evert van Milligen mag als wethouder doorgaan met de Veluwse Poort. GroenLinks/PE, ChristenUnie, Burgerbelangen en D66 wilden donderdagavond tijdens de raadsvergadering met een motie komen, waarbij Van Milligen werd gevraagd zich tijdelijk terug te trekken als verantwoordelijk wethouder voor dit project. Nadat Van Milligen, maar ook burgemeester Cees van der Knaap lieten weten dat zij de noodzaak van het terugtrekken niet in zien, dienden de vier partijen de motie niet in.

door Jan de Boer

Wethouder Van Milligen is door een uitzending van Nieuwsuur in opspraak geraakt als voormalig lid van de Raad van Toezicht van woningcorporatie Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden (SGBB). Met nog zes andere oud-leden is hij door het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) aansprakelijk gesteld voor een schade van 39 miljoen euro. SGGB raakte in 2009 in de problemen, omdat de Raad van Toezicht jaren achtereen te ambitieuze bouwplannen van de directeur zou hebben goedgekeurd.

Volgens Eric Leltz (GroenLinks/PE) zal deze zaak landelijk veel aandacht trekken. En zal de wethouder persoonlijk en publiekelijk onder grote druk komen te staan. Leltz denkt dat dat Van Milligen mogelijk kan belemmeren in zijn functioneren. ,,Ook kan het schade voor het imago voor Ede betekenen. Zeker op het terrein van grote bouwprojecten.''

Zolang de zaak bij de rechter loopt, is het volgens Leltz verstandig dat Van Milligen niet meer de eerst verantwoordelijke is bij de ontwikkeling van Veluwse Poort. ,,Voordat we een motie indienen horen we graag van de wethouder of van het college hoe zij de gevolgen van deze zaak zien.'' Van Milligen zei dat hij in de afgelopen jaren bij SGGB adequaat en naar eer en geweten toezicht had gehouden. ,,Elke negatieve verwijzing tussen mijn werkzaamheden als lid de Raad van Toezicht van SGGB en mijn huidige werkzaamheden als wethouder van de gemeente Ede wijs ik met klem af.''

Daar liet Van Milligen het bij. Voor de rest verwees de Edese wethouder naar de schriftelijke verklaring, die hij samen met de andere leden van de voormalige Raad van Toezicht had afgelegd. Daarin staat onder meer dat de accountants van de SGGB jaarlijks goedkeuring aflegden. ,,Bovendien is er in de bewuste periode op initiatief van de Raad van Toezicht door twee vooraanstaande externe bureaus onderzoek gedaan naar de mogelijke financiële projectrisico's, die SGGB zou kunnen lopen. Beide bureaus verklaarden schriftelijk, dat de zaken bij SGGB in orde zijn,'' zo staat onder meer in de verklaring.

Volgens Jos van Heuveln (ChristenUnie) staat niet de schuldvraag ter discussie. ,,Het gaat om de uitstraling naar buiten toe."

Hij wilde als geruststelling van Van der Knaap weten of Van Milligen kan doorgaan met de Veluwse Poort. De burgemeester zag geen problemen. Hij beschouwt zich als vakbondsbestuurder en staatssecretaris als ervaringsdeskundige. ,,Mijn imago is in het verleden ook wel eens in de belangstelling geraakt door beschuldigingen waar je niets aan kunt doen. Zolang de rechter geen uitspraak ten nadele van wethouder van Milligen heeft gedaan, zie ik geen reden voor een functieverandering."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie