Wegen Edesche Boys en Mart Gerrist gaan scheiden (update)

16 december 2011 om 00:00 Nieuws

EDE - Het bestuur van Edesche Boys en trainer Mart Gerrist hebben besloten het lopende contract niet te verlengen. Gerrist is bezig aan zijn eerste seizoen op Sportpark Peppelensteeg, die als degradant een middenmoot positie inneemt in de zesde klasse.

De trainer had al eerder in een gesprek aan gegeven na dit seizoen een punt achter zijn werkzaamheden bij de club te zetten. De spelers zijn vanavond (vrijdag, red.) ingelicht.

Ook elftalleider Andree van de Kraats, die al enige weken geleden liet door schemeren, volgend seizoen alleen bij Blauw Geel '55 actief te willen zijn, kondigde zijn afscheid aan. Dat lijkt met onmiddellijke ingang te zijn. Maar hij was niet bereid dit te bevestigen of zijn beweegredenen verder toe te lichten.

Hoewel de uitkomst geen verrassing genoemd mag worden, is technisch manager Bert Andree wel teleurgesteld. ,,Het blijkt niet mogelijk om de samenwerking te continueren. Natuurlijk zijn de resultaten niet altijd positief geweest. Maar dat wisten we. De Boys is met een zeer jonge groep gestart. En de opdracht aan Gerrist was bouwen aan een gezonde toekomst. Dat is niet gelukt. En dat ligt niet alleen aan de trainer."

Moeilijk besluit

Mart Gerrist spreekt van een moeilijk besluit. ,,Maar ik heb een paar weken geleden alle pro's en contra's tegenover elkaar gezet. En dan moet je constateren dat de balans de verkeerde kant doorslaat. Als ik nu 'ja' had gezegd, had ik dat eigenlijk voor de komende anderhalf jaar gedaan. Maar ik had niet de overtuiging dat iedereen daar achter zou staan. En dat is voor mij erg belangrijk. Stoppen na dit seizoen is voor beide partijen de beste beslissing. De intentie van de club en mij is er nog een goede tweede seizoenshelft van te maken. Daar zal ik mijn uiterste best voor doen om Edesche Boys op de kaart te zetten."

Zowel Bert Andree als Mart Gerrist heeft geen behoefte nog dieper op het beëindigen van de overeenkomst in te gaan. Maar insiders weten te melden dat er spanningen waren. Zo werden verschillende spelers om disciplinaire redenen wel eens een wedstrijd gepasseerd. Dat laatste overkwam doelman Ricardo van de Kraats nog in de wedstrijd tegen Baakse Boys. Een akkefietje op de vrijdagavond training was de druppel die de emmer liet overlopen.

Doelman Michel van der Meulen leverde na de desastreuze nederlaag tegen Baakse Boys (6-9, red.) zijn spullen in. Hoewel hij op dit besluit terug kwam was het wel een signaal. Eerder zette ook aanvoerder Adil Larech een punt achter zijn loopbaan bij de Boys. Weliswaar omdat hij werk en voetbal niet langer kon combineren. Maar de vraag was of hij dit ook zou hebben gedaan in een goed draaiend elftal.

Huidig aanvoerder Kevin van den Born licht een tipje van de sluier op. En spreekt van een verstandig besluit. ,,In september verloor Edesche nog fors van (8-0, red.) van vv Voorst. De selectie heeft daarover een gesprek gehad met de trainer. Dat duurde ruim tweeënhalf uur en het leek dat alle plooien waren glad gestreken. Maar de afgelopen drie weken was daar weinig meer van te merken. Je zag een verwijdering binnen de spelersgroep en technische staf ontstaan", aldus Van den Born.

Voortijdig

De vraag is wanneer het rustig wordt bij Edes oudste voetbalclub. De functie van hoofdtrainer lijkt meer op een 'voetbalkerkhof' dan een droomfunctie. Etienne Jansen, Eric de Geit, Jan Zeggelaar en Wijnand Zijm waren allemaal al dan niet tijdelijk hoofdtrainer. Met uitzondering van Zijm, die wel degradeerde, vertrok de rest vroegtijdig.

Bert Andree, manager technische zaken, zit duidelijk met de affaires in de maag. Maar ontliep zijn verantwoordelijkheden niet. Bluste meerdere interne brandjes. En probeerde orde in de chaos te scheppen.

,,Dat klopt. Hier wordt niemand vrolijk van. Op bestuurlijk niveau hebben we de zaken echt op orde. Maar dat het in de technische staf niet zo liep dan gehoopt is een tegenvaller. Ja, dat maakt een bestuurstaak niet gemakkelijker. Ik had echt gehoopt op een beleid voor de wat langere termijn. De Boys is een fijne club maar heeft ook een eigen cultuur. Het hart op de tong. En dat is niet altijd verstandig. Maar de club is altijd groter dan het individu. De tweede seizoenshelft gaan we op een goede manier afsluiten. En een nieuwe trainer? Dat zal een open procedure worden. Het aangekondigde vertrek van Gerrist is vers van de pers. Het draaiboek kan uit de kast worden gehaald. Het aantrekken van een nieuwe trainer die past bij de Boys is een uitdagende klus", besluit het veel geplaagde bestuurslid.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie