Motie Tweede Kamer stelt Vallei & Eem teleur

16 december 2011 om 00:00 Nieuws

EDE - Het Algemeen Bestuur van Vallei & Eem betreurt het dat de Tweede Kamer op 6 december de regering verzocht heeft om voor mei 2012 een onderzoek uit te voeren over de mogelijkheden waterschapstaken bij andere bestuurslagen onder te brengen, laat het waterschap in een persverklaring weten..

In de Algemeen Bestuursvergadering van 14 december gaf het Algemeen Bestuur aan dat het jammer is dat de motie, ingediend door de leden Schouw (D66), Heijnen (PvdA) en Van Raak (S), is aangenomen omdat uit een recent onderzoek (COELO, augustus 2010) duidelijk blijkt dat opheffen van de waterschappen financieel gezien weinig oplevert en de bestuurlijke drukte minimaal vermindert.

Nederland heeft een unieke positie in de wereld op het gebied van waterveiligheid, juist omdat deze kerntaak door de waterschappen als zelfstandige overheid uitgevoerd wordt. Daardoor is Nederland de best beveiligde Delta ter wereld. Andere landen doen regelmatig een beroep op deze Nederlandse expertise.

Waterschappen doelmatig en kostenbewust

Van de verschillende overheden stijgen de belastingen van de waterschappen de laatste jaren het minste. Ook waterschap Vallei & Eem werkt kostenbewust en zorgt ervoor dat de lastendruk voor burgers en bedrijven niet meer dan 5% stijgen in 2012. Zo betalen gezinnen met een eigen huis € 5,00 meer dan in 2011.

Het bestuursakkoord van mei dit jaar gaat uit van een scherpe taakafbakening en een intensieve samenwerking. Dat doen de waterschappen samen met het Rijk (Rijkswaterstaat), gemeenten, provincies en drinkwaterbedrijven. Dat gaat concrete besparingen opleveren die richting 2020 oplopen tot € 750 miljoen per jaar.

Waterschap Vallei & Eem heeft hierin al grote stappen gezet door doelmatiger samen te werken. Zo gaat het waterschap samen met veertien gemeenten een uitgebreid grondwatermeetnet opzetten. Hierdoor kan gezamenlijk tegen lagere kosten de zorg voor de beste waterstand om te wonen, werken en recreëren goed geregeld worden.

Het Algemeen Bestuur is van mening dat het onderzoek vooral leidt tot meer ambtelijke drukte en is van mening dat dat toch niet de bedoeling kan zijn. Het Bestuur ziet liever dat de energie ingezet wordt in de gestarte samenwerking, want dat leidt in ieder geval tot concrete besparingen voor de belastingbetalende inwoners.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie